SZO ZABRINUTA: Oprez pri ublažavanju restriktivnih mera protiv korone

Tanjug

08. 07. 2021. u 00:34

NAČELNIK službe za vanredne situacije u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji Majkl Rajan pozvao je danas zemlje da budu izuzetno oprezne prilikom ukidanja epidemioloških restrikcija kako "se ne bi izgubili rezultati koji su postignuti".

СЗО ЗАБРИНУТА: Опрез при ублажавању рестриктивних мера против короне

Foto: Arhiva

Ovi Rajanovi apeli upućeni su u trenutku kada se Engleska, domaćin finalnih utakmica evropskog šampionarta u fudbalu, priprema da 19. jula ukine mnoga ograničenja, evropske države da olakšaju putna ograničenja, a indijske savezne države da ublaže lokdaun, uprkos daljem širenju zaraze delta varijantom virusa širom sveta, prenosi Rojters.

Rajan je ukazao da iako svaka nacija mora sama da odlučuje, pojedinci, uključujuć i nevakcinisane, moraju preuzeti ličnu odgovornost da zaštite i sebe, i druge, kako bi sprečili da bolnice ponovo preplave pacijenti iz novog talasa pandemije.

- Ideja da su svi zaštićeni i da se sve vraća u normalu, mislim da je to trenutno veoma opasna pretpostavka bilo gde u svetu, pa i u Evropi. Molimo vlade da u ovom trenutku ne prokockaju sve ono što je postignuto - rekao je Rajan novinarima u Ženevi.

Uoči najavljenog ukidanja restriktivnih mera u Velikoj Britaniji Rajan je izrazio uverenje da su britanski naučnici "veoma svesni pretnje koju predstavljaju varijante korona virusa, posebno delta soj" i da će se restrikcije ukidati uz oprez.

SZO je pozvala i druge zemlje, uključujući Sjedinjene Države i Švajcarsku da umesto što vakcinišu decu od 12 do 15 godina doniraju vakcine u program Kovaks i tako omoguće pristup vakcinama zdravstvenim radnicima i starijim građanima u nerazvijenim, siromašnijim zemljama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna