OGLASIO SE BAJDEN O HAKERSKOM NAPADU: Nisu načinili nikakvu štetu

Tanjug

07. 07. 2021. u 00:23

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da se pretpostavlja da je sajber napad pomoću softvera "rensomver", usredsređen na kompaniju za informacione tehnologije sa Floride ''Kaseja'' naneo samo minimalnu štetu američkom biznisu.

ОГЛАСИО СЕ БАЈДЕН О ХАКЕРСКОМ НАПАДУ: Нису начинили никакву штету

Foto: Peter Klaunzer/Keystone via AP, Pool

- Čini se da je naneo minimalnu štetu američkim biznisima, ali još uvek prikupljamo informacije. Osećam se dobro zbog naše sposobnosti da odgovorimo - rekao je Bajden novinarima, preneo je Rojters.

Erupcija sajber napada u petak usredsređenih na softver ''Kaseje'' nikada nije predstavljala pretnju za ključnu nacionalnu infrastrukturu, saopštio je ranije danas američki Savet za nacionalnu bezbednost.

- Ovaj napad nikada nije predstavljao pretnju niti je imao uticaja na ključnu infrastrukturu - navodi se u saopštenju Saveta, koje je preneo Rojters.

Tehnologija te kompanije se, kako je saopšteno, obično korsti za upravljanje malim preduzećima kao što su stomatološke ordinacije, male račcunovodstvene kancelarije i lokalni restorani.

Izvršni direktor te kompanije Fred Vokola izjavio je u ponedeljak da je između 800 i 1.500 firmi širom sveta pogođeno tim napadom, na čijem udaru se našao softver "Kaseje".

Hakeri koji su preuzeli odgovornost za napad zahtevaju 70 miliona dolara za vraćanje svih pogođenih datoteka preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)