IZABRANO JE 50 DECE: Ruski hematolog - Ispitivanje ruske vakcine protiv kovida nije rizično za tinejdžere

Novosti onlajn

05. 07. 2021. u 20:01

ISPITIVANJE vakcine protiv virusa korona na tinejdžerima nije rizično, jer će biti vakcinisani specijalno umanjenim dozama preparata, izjavio je za Sputnjik glavni specijalista dečije hematologije Ministarstva zdravlja Rusije, direktor centra „Rogačov“ Aleksandar Rumjancev.

ИЗАБРАНО ЈЕ 50 ДЕЦЕ:  Руски хематолог - Испитивање руске вакцине против ковида није ризично за тинејџере

Foto: G. Š.

-Vakcinacija je sigurna. Ona je sistemski krenula u svetu. Amerikanci već vakcinišu, kod njih je u toku kliničko ispitivanje. I Evropa sprovodi vakcinaciju. Svetska zdravstvena organizacija je dala preporuke o tome da tinejdžeri i trudnice koje su rizična grupa bi trebalo da se vakcinišu. Sada se radi na tome, rekao je Rumjancev, odgovarajući na pitanje da li postoje neki rizici prilikom testiranja vakcine na tinejdžerima.

On je dodao da su u dve moskovske bolnice počela klinička ispitivanja u veoma strogo regulisanim uslovima. Prema njegovim rečima, izabrano je 25-oro dece u bolnici „Morozova“ i 25-oro u bolnici „Bašljajeva“. To su deca koja nemaju nikakve kontraindikacije i komplikacije, to su „apsolutno zdrava deca“.

-Oni će biti vakcinisani specijalno smanjenom dozom vakcine, koja je njima prilagođena. Saglasnost roditelja imamo, decu i tinejdžere smo takođe pitali i dobili smo njihovu saglasnost, rekao je Rumjancev.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)