AMERIČKA VOJSKA ISPROBAVA „MAGIČNU PILULU“: Sprečava starenje i ubrzava oporavak od povred

Novosti onlajn

05. 07. 2021. u 16:43

VOJSKA SAD razvila je tabletu za usporavanje posledica starenja i ubrzavanje oporavka od povreda, a biće isprobana na vojnicima u kliničkom ispitivanju koje je planirano za sledeću godinu.

АМЕРИЧКА ВОЈСКА ИСПРОБАВА „МАГИЧНУ ПИЛУЛУ“: Спречава старење и убрзава опоравак од повред

Foto: Tanjug/AP

To je deo šireg plana Pentagona za „unapređenje ljudskih sposobnosti“.

Testiranje pilule sprovodi američka Komanda za specijalne operacije, a Liza Sanders, direktor za nauku i tehnologiju u toj Komandi navodi da ona „ima potencijal da, ukoliko testiranja budu uspešna, odloži starenje, spreči nastupanje povreda, što na neverovatan način menja stvari“, piše „Brejking difens“.

-Završili smo pretklinička ispitivanja bezbednosti i doziranja, kao prvi korak pred testiranje uspešnosti koje će biti sprovedeno u 2022, rekao je Tim Hokins, portparol Komande.

Komanda specijalnih operacija radi na razvoju pilule zajedno sa privatnom biotehnološkom laboratorijom „Metro Internešnel Bajotek“.

Foto: EPA

Pilula je zasnovana na takozvanom „malom molekulu performansi“.

-Ne radi se o stvaranju fizičkih osobina koje već prirodno ne postoje, već o poboljšanju spremnosti naših snaga tako što bi im bile poboljšane karakteristike koje se obično smanjuju sa godinama, rekao je Hokins.

Kako je objasnio, ova pilula moći će da se koristi ne samo za vojnike, već i za civile, a poboljšava ljudske performanse, kao što su povećana izdržljivost i brži oporavak od povreda.

„Mali molekul“ u biologiji je organsko jedinjenje koje ima malu molekularnu masu, a mnogi od njih regulišu biološke procese i često su baza za razne lekove.

Sastav pilule za sada je tajna, ali na sajtu kompanije „Metro Bajotek“ navodi se da su razvili jedinjenja za sintetisanje nikotinamid adenin dinukleotida (NAD+), koji je „od kritične važnosti za funkciju živih ćelija“.

Nivo NAD+ opada godinama, a naučnici smatraju da je to povezano sa starenjem i brojnim oboljenjima.

Pretkliničke studije pokazuju kako povećanje NAD+ može da pomogne u borbi protiv bolesti i opadanja funkcija kao posledice starenja. Tako bi održavanje optimalnih nivoa NAD+ pomoglo ljudima da žive duže i zdravije.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju