GLANCANJE NUKLEARNOG ARSENALA: Ubrzana modernizacija i povećanje operativne upotrebe bojevih glava

N. S.

15. 06. 2021. u 08:03

SVETSKE velesile poput SAD, Rusije i Kine ubrzano modernizuju svoje nuklearne arsenale, objavili su istraživači iz Međunarodnog instituta za istraživanje mira u Stokholmu (SIPRI).

ГЛАНЦАЊЕ НУКЛЕАРНОГ АРСЕНАЛА: Убрзана модернизација и повећање оперативне употребе бојевих глава

Foto: Depositphotos

Iako se kontingent nuklearnih bojevih glava nije povećao, njihov broj kada su u pitanju operativna upotreba i spremnost za neposredno dejstvo je u porastu i ova tendencija kako navode stručnjaci, povećava verovatnoću da neka država iskoristi nuklearno oružje u ratu.

Ukupni arsenali devet država sa nuklearnim oružjem - SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Izrael i Severna Koreja - procenjeni su početkom 2021. godine na 13.080 bojnih glava, i u apsolutnim brojkama on je u opadanju za 320 u odnosu na 2020. godinu. Ali, ove brojke uključuju nuklearno naoružanje koje je već "penzionisano" i koje čeka da bude rastavljeno. Bez njih, totalni svetski arsenal ovakve vrste oružja je zapravo porastao sa 9.380 na 9.620 od 2020. do 2021. godine.

U isto vreme broj bojevih glava spremnih na akciju je u prošloj godini porastao sa 3.720 na 3.825. Ovo oružje je ili montirano na rakete ili smešteno u aktivne vojne baze.

Trenutno je oko 2.000 komada nuklearnog oružja širom sveta u stanju pripravnosti, od kojih je većina rusko i američko naoružanje.

Tako se sada čini da je trend smanjivanja svetskog nuklearnog arsenala još od kraja Hladnog rata, prekinut, zaključuje se u izveštaju instituta SIPRI. Glavni zaključci su da je u operacijama raspoređeno više nuklearnih bojevih glava, uprkos opštem smanjenju broja bojevih glava koje je zabeleženo do 2020.

Foto: Tanjug/AP

- Sve ovo pokazuje da je utrt put za potencijalnu upotrebu nuklearnog oružja. Smatramo da se rizik, verovatnoća povećava. Vidimo da zemlje ne samo da šire oružani arsenal, već modernizacijom snaga stavljaju jači naglasak na nuklearno oružje u svojoj vojnoj strategiji - rekao je istraživač SIPRI-ja Hans Kristensen za nacionalnu švedsku Radio-televiziju SVT, prenosi Sputnjik.

Iako su SAD i Rusija smanjivale ukupne zalihe nuklearnog oružja demontiranjem umirovljenih bojnih glava 2020, procenjuje se da su obe imale još oko 50 nuklearnih glava u operativnom rasporedu početkom 2021. Povećanje je sprovedeno uglavnom raspoređivanjem kopnenih interkontinentalnih balističkih raketa i balističkih raketa na bazi podmornica. Inače, SAD i Rusija imaju oko 90 odsto svetskog nuklearnog arsenala.

NIKO OD "ATOMSKIH" NEĆE DA ZAOSTANE

I OSTALE države sa nuklearnim oružjem takođe modernizuju ili raspoređuju nove sisteme naoružanja ili su najavile da će to da urade. Velika Britanija je revidirala svoju bezbednosnu politiku i umesto smanjenja nuklearnog arsenala sada je podigla planirani opseg nuklearnog oružja sa 180 na 260. Kina je usred značajne modernizacije i proširenja zaliha nuklearnog oružja, kao i Indija i Pakistan. Severna Koreja nastavlja razvoj svog vojnog nuklearnog programa uprkos sankcija SAD i UN.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!