TVORCA EU HOĆE DA PROGLASE ZA SVECA?! Rober Šuman u glavnoj ulozi nesvakidašnjeg procesa

Goran Čvorović, dopisnik iz Pariza

04. 07. 2021. u 14:51

DEKRETOM koji je potpisao rimski papa Franja započet je proces kanonizacije oca evropskog jedinstva, Francuza Robera Šumana, koji bi, tako, u dogledno vreme, mogao da postane i svetac.

ТВОРЦА ЕУ ХОЋЕ ДА  ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕЦА?! Робер Шуман у главној улози несвакидашњег процеса

Foto Arhiva

Kao vrlo pobožan čovek, ujedno je bio i jedan od osnivača sekularne unije, začete Šumanovom deklaracijom 9. maja 1950, što se slavi i kao Dan EU. Šuman je tada predložio stvaranje Unije za ugalj i čelik između Francuske i Nemačke, čemu su se kasnije pridružile i druge zemlje, što je postepeno dovelo do pune političke integracije, a sve sa ciljem da na Starom kontinentu zavlada dugotrajni mir.

To delanje na pomirenju upravo je bio razlog što mu je papa priznao "herojske vrline", kao prvu etapu na putu do sveca. Nekadašnjem francuskom šefu diplomatije bi sada trebalo da budu pronađena i dva čuda, jedno da bi bio blaženi, a drugo da bi postao i Sveti Rober Šuman.

Ko je, zapravo, bio otac sekularne, laičke, građanske i od crkve odvojene EU, koji je ujedno svakodnevno meditirao i molio se, redovno posećujući mise?

Žan-Batist Nikola Rober Šuman je rođen 1886. u Luksemburgu. Otac Žan-Pjer mu je bio Francuz, majka Eženi Luksemburžanka, a svi su postali Nemci aneksijom Alzasa i Lorene.

Foto AP

Rano je ostao bez roditelja, studirao je pravo u Bonu, Berlinu, Minhenu i Strazburu, i istovremeno bio član katoličkog udruženja studenata. Po završetku studija otvorio je advokatsku kancelariju u Mecu, ali se ističe i da se istovremeno borio za socijalnu pravdu, pomagao napuštenoj deci i delikventima da ih izvede na pravi put.

Tokom Prvog svetskog rata je kao mobilisani nemački vojnik radio u administraciji u Mozelu. U Francusku skupštinu ulazi 1919. Aktivirao se na reintegraciji Alzasa i Lorene. Bio je nekoliko dana i podsekretar u prvoj kolaboracionističkoj vladi maršala Petena, po automatizmu svoje prethodne funkcije, na koju je ubrzo podneo ostavku. Uhapsio ga je Gestapo, beži iz kućnog pritvora i krije se uglavnom po samostanima tokom čitavog toka Drugog svetskog rata.

Dolaskom mira bio je ponovo poslanik, a odmah i ministar sa više važnih portfelja, pa čak u jednom trenutku i predsednik Saveta ministara. Tokom godina je, kažu u Vatikanu, postao "hodočasnik u spuštanju tenzija u Evropi". Posle potpisivanja Sporazuma iz Rima, postao je 1958. prvi predsednik Evropskog parlamenta. Preminuo je u oblasti Mozel 1963.

Foto AP

U Vatikanu podsećaju da je svoj politički angažman smatrao "ispunjavanjem božje volje" i da je "kao božji sluga radio na pomirenju u Evropi".

Priča o njegovoj beatizaciji događa se u današnjoj EU koja prima milione muslimanskih izbeglica, gde jačaju političke snage koje ističu njeno hrišćansko nasleđe i protive se ulasku Turske, ali i gde se odlučno naglašava jednakost svih njenih građana, bez obzira na veru kao zagarantovano slobodno lično uverenje. Iz Vatikana ističu da je Šuman, u službi građanske države, u potpunosti poštovao sekularni karakter vlasti.

Čuda koja se obično pripisuju svecima trebalo bi da budu medicinskog porekla. Ne čudi, zato, što je papa prošle godine, povodom sedamdesete godišnjice osnivačkog teksta EU, pozvao na zajedništvo u borbi protiv pandemije, u duhu Šumanove deklaracije. Možda bi čudo zajedničkog spasavanja od pandemije moglo da bude prvi čin ovog akta. A drugo čudo, da bude spasavanje EU, tako da Šuman, svojim nasleđem, oživi tvorevinu koju mnogi već smatraju klinički mrtvom.

DOBROČINSTVO

ISTIČU se i drugi Šumanovi kvaliteti, kao što je ljubav prema siromašnima, pomaganje izbeglicama, briga o siročadi, dobročinstvo i blagost, kao i finansijske dotacije dobrotvornim organizacijama za pomoć leproznima i invalidima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori