ŠTA SU PRIORITETI? Putin potpisao novu Strategiju nacionalne bezbednosti Rusije

Novosti onlajn

03. 07. 2021. u 13:54

RUSKI lider Vladimir Putin potpisao je dekret čime se usvaja nova Strategija nacionalne bezbednosti Ruske Federacije, objavljeno je na portalu administracije predsednika.

ШТА СУ ПРИОРИТЕТИ? Путин потписао нову Стратегију националне безбедности Русије

Foto: AP Photo/Patrick Semansky

Kako se navodi, ovaj dekret stupa na snagu od trenutka njegovog potpisivanja.

Prethodno je novu verziju Strategije nacionalne bezbednosti usvojio Savet bezbednosti Rusije.

Šta su novi strateški nacionalni prioriteti Rusije?

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev je još krajem maja, nakon što je Putin pozvao na razmatranje nove strategije, rekao da će jedan od prioriteta strategije biti informaciona bezbednost jer je to oblast u kojoj se javljaju nove pretnje.

Pored toga, kako je naveo, još jedan od glavnih prioriteta  biće zaštita tradicionalnih duhovnih i moralnih vrednosti, kulture i istorijskog sećanja, odnosno borba protiv revizije istorije.

Takođe će se u novoj strategiji govoriti o pretnjama koje se stvaraju zahvaljujući novim i naprednim tehnologijama, ali i u pokušajima mešanja u unutrašnje stvari, dodao je.

Nova strategija čuva ruske građane

Kako prenose ruski mediji, nova strategija takođe podrazumeva i povećanje životnog standarda ruskih građana, jačanje jedinstva ruskog društva, dostizanje nacionalnih ciljeva ekonomskog razvoja, kao i povećanje međunarodnog prestiža zemlje.

Strategijom je predviđeno i da se podigne nivo predvidivosti u zemlji, kao i poverenja i bezbednosti u međunarodnoj sferi, ali i nivo adekvatnog donošenja simetričnih i asimetričnih mera kako bi se sprečile neprijateljske akcije drugih država koje nanose štetu suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ruske Federacije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...