MOGUĆI SPORAZUMI O PRIZNANJU KRIVICE: Tužioci razmatraju nagodbe sa delom optuženih za napad na Kapitol

Tanjug

03. 07. 2021. u 00:07

FEDERALNI tužioci razmatraju moguće nagodbe za izjašnjavanje o krivici sa grupom optuženih za nasilni upad u zdanje Kapitola početkom januara optuženih za povezanost sa desničarskim pokretom Čuvari zakletve , rečeno je tokom sudskog pretresa povodom tog slučaja.

МОГУЋИ СПОРАЗУМИ О ПРИЗНАЊУ КРИВИЦЕ: Тужиоци разматрају нагодбе са делом оптужених за напад на Капитол

Foto: EPA

Naime, tužiteljka Ketrin Rakoci rekla je pred sudom da su američke vlasti pokrenule raspravu o mogućim sporazumima o priznanju krivice za najmanje 12 od 16 optuženih koji su povezani sa tim desničarskim pokretom.

Inače, ta organizacija je usredsređena na uključivanje u svoje redove aktuelnog i bivšeg vojnog, policijskog osoblja, kao i osoblja hitnih službi, preneo je Glas Amerike.

Nevladina organizacija Južni pravni centar za siromaštvo tu organizaciju označava jednom od najvecih radikalnih antivladinih grupa u Sjedinjenim Državama. Tri okrivljene osobe koje su označene kao pripadnici te desničarske organizacije izjasnile su se o krivici po optužbama za pobunu i dogovorili saradnju sa istražiteljima.

U odvojenom pretresu pred federalnim sudom u Vašingtonu, Metju Karl Mazoko, iz San Antonija u američkoj državi Teksas, priznao je krivicu za nasilnicko ponašanje u zdanju Kapitola. U sudskim dokumentima zaveden je kao osoba koja je na profilu drušvene mreže Fejsbuk postavio fotografiju pred sedištem američkog Kongersa - uz potpis: “Kapitol je naš”. Takođe, uočljiv je na video snimcima među masom koja je provalila u unutrašnjost sedišta američke zakonodavne vlasti.

Izricanje presude Mazoku zakazano je za 4. oktobar.

Pet osoba je preminulo uključujući i policajca koji je obezbeđivao Kapitol, kada su stotine pristalica bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa upale zdanje u kom se nalazi američki Kongres pokušavajući da zaustave potvrdu pobede Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima prošlog novembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)