AMERIČKA I BRITANSKA OBAVEŠTAJNA SLUŽBA OPTUŽUJU: Rusija izvela hakerske napade na stotine meta širom sveta

Novosti onlajn

01. 07. 2021. u 19:35

AMERIČKA i britanska obaveštajna služba optužile su u zajedničkom izveštaju Glavnu obaveštajnu upravu Generalštaba Oružanih snaga Rusije (GRU) za hakerske napade na stotine vladinih i privatnih struktura širom sveta i upozorile da najverovatnije i dalje ima pokušaja hakovanja.

АМЕРИЧКА И БРИТАНСКА ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА ОПТУЖУЈУ: Русија извела хакерске нападе на стотине мета широм света

Depositphotos

- GRU, vojna jedinica 26165, bar od sredine 2019. godine do početka 2021. godine koristila je klaster 'Kabernetes' za sprovođenje velikih, distribuiranih i anonimnih pokušaja dobijanja pristupa stotinama vladinih i privatnih objekata širom sveta koristeći metode grube sile - navodi se u izveštaju.

Agencija za nacionalnu bezbednost, Federalni istražni biro (FBI) i Agencija za sajber-bezbednost i zaštitu infrastrukture zajedno sa Nacionalnim centrom za sajber-bezbednost Velike Britanije izneli su pomenute optužbe na račun hakerskih grupa koje su navodno povezane sa GRU.

- Ti napori se verovatno nastavljaju do danas - tvrde obaveštajne službe.

Prema njihovim podacima, mete kampanje su stotine američkih i međunarodnih struktura, uključujući vladine i vojne strukture u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iako napad ima globalni opseg, većina meta nalazi se u SAD i Evropi, naglasile su obaveštajne službe.

Izveštaj detaljno opisuje metode delovanja hakera i sadrži preporuke kako se zaštititi od pokušaja hakovanja.

Zapadne zemlje, uključujući Veliku Britaniju, više puta su optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnje poslove i sajber-napade. Rusija je negirala sve optužbe, navodeći da zapadne zemlje nisu navele nikakve dokaze. Moskva je više puta izjavila da je spremna za dijalog o sajber-bezbednosti.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024