KAKO ŽIVETI SA RUSIJOM: Borelj u svom članku - "Malo je verovatno da će promeniti model ponašanja"

Novosti onlajn

29. 06. 2021. u 13:32

ŠEF diplomatije Evropske unije Žozep Borelj smatra da je malo verovatno da će Rusija u skorijoj budućnosti promeniti svoj „model ponašanja“, što bi Evropska unija trebalo da uzme u obzir.

КАКО ЖИВЕТИ СА РУСИЈОМ: Борељ у свом чланку - Мало је вероватно да ће променити модел понашања

Foto AP

- Na kraju krajeva – Rusija je naš najveći sused. Ona nigde neće nestati i malo je verovatno da će u bliskoj budućnosti doći do političkih promena koje će dovesti do značajne promene u modelu ponašanja - ističe Borelj u članku „Kako živeti sa Rusijom“, koji je objavila služba za spoljne odnose EU.

Borelj je izneo glavne pravce delovanja u bilateralnim kontaktima sa Rusijom koje je definisao kao trijadu: pružati otpor, obuzdavati i uključivati:

- suprotstavljati se „namernom kršenju međunarodnog prava od strane Rusije“;

- sprečavati pokušaje Kremlja da potkopa jedinstvo EU;

- sarađivati sa Moskvom u cilju rešavanja globalnih i regionalnih problema.

U prvom slučaju šef evropske diplomatije navodi kao primer situaciju u Ukrajini. Prema njegovim rečima, Brisel bi trebalo da osigura da ruska strana realizuje Minske sporazume i da nastavi da vrši pritisak na Kremlj u vezi sa slučajem MH17.

U cilju realizacije drugog principa Borelj poziva da se osigura poštovanje evropskog zakona radi suprotstavljanja sajber-napadima i pokušajima dezinformisanja koji navodno dolaze iz Rusije.

Govoreći o trećem postulatu, Borelj je istakao da je Kremlj bio i ostao veliki igrač na međunarodnoj sceni, a u poslednje vreme je uspeo da poveća svoj uticaj u mnogim regionima u svetu. Takođe je pozvao na saradnju sa Rusijom u borbi protiv pandemije virusa korona i njenim posledicama.

Zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško je nakon samita EU o Rusiji izjavio da je EU talac agresivne manjine i odluka koje su ranije donete.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (6)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!