PROBLEM MANJAK NOVCA: Moguće zatvranje mirovnih misija UN zbog budžeta

Tanjug

29. 06. 2021. u 00:36

MIROVNE misije Ujedinjenih nacija na globalnom nivou pripremaju se za moguće zatvaranje u četvrtak ukoliko Generalna skupština Ujedinjenih nacija, koja broji 193 članova, ne bude u stanju da dogovori novi budžet od šest milijardi dolara do 30. juna 2022. godine, izjavili su danas zvaničnici i diplomate.

ПРОБЛЕМ МАЊАК НОВЦА: Могуће затврање мировних мисија УН због буџета

Zgrada UN / Arhiva

Pojedine diplomate za kašnjenje u postizanju sporazuma krive promene u pregovaračkim procedurama, pitanja oko logistike i teške pregovore koji Kinu suprotstavljaju zapadnim zemljama, preneo je Rojters.

Ketrin Polard, direktorka strategije UN za upravljanje, politiku i poštovanje zakona, kazala je da je 12 mirovnih misija UN, od kojih je većina u Africi i na Bliskom istoku, savetovano da počnu izradu planova za vanredne situacije u slucaju da novi budžet ne bude usvojen na vreme.

- Istovremeno i dalje se nadamo i uvereni smo da će države članice zaključiti svoje pregovore i odobriti budžet - rekla je Polardova novinarima.

Ona je istakla da ukoliko krajnji rok 30. jun bude propušten, generalni sekretar Antonio Gutereš može da novac koristi samo na zaštitu imovine Ujedinjenih nacija i osiguravanje zaštite osoblja i mirovnih snaga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)