ŠERIFIMA DOSTA SVEGA! Amerika beleži rekorde u kriminalu i napuštanju policijskog posla

D. Vujičić

27. 06. 2021. u 23:14

NAKON "slavlja" jednog dela zajednice posle izricanja maksimalne presude policajcu Dereku Šovinu od 22,5 godina, gotovo svi mediji na severnoameričkom kontinentu se bave položajem čuvara zakona.

ШЕРИФИМА ДОСТА СВЕГА! Америка бележи рекорде у криминалу и напуштању полицијског посла

Šerifi iz Nevade ljuti na Vašington

"Njujork tajms" iznosi podatak da je prošlog juna u "Šovinovom" Mineapolisu radilo 912, a sada je 699 čuvara reda. Njujorške novine prenose istraživanje u 200 policijskih uprava širom zemlje koje pokazuje da je 45 odsto više "plavaca" otišlo dobrovoljno u penziju nego ikad, a da je zabeležen porast "skidanja" osoblja iz jedinica 18 odsto više nego lane. U Njujorku je 2.600 policajaca otišlo u penziju u prvom delu 2021, u poređenju sa 1.509 tokom cele 2020.

I sve ovo se događa u godini nezapamćenog porasta stope kriminala u američkim gradovima - primećuju novine sa Menhetna, ne krijući da cela situacija "ima veze" sa kampanjom defundiranja policije, čija je perjanica bio upravo "Njujork tajms".

Prenoseći priču iz grada Ešvila, novine donose razgovor sa šefom policije Dejvidom Zakom, koji kaže da je porast prezira zajednice mnoge policajce naterao da odu.

- Sa početnom platom od oko 37.000 američkih dolara, većina policajaca ne može priuštiti ni kuću u Ešvilu, gde su cene naglo porasle poslednjih godina, jer se sve više autsajdera preselilo u zajednicu - dodao je.

Časopis "Voks", na osnovu preliminarnih podataka FBI, piše da se stopa ubistava u SAD povećala za 25% nego u 2020. godini i da će brojke verovatno biti istorijske - više od 20.000 za godinu.

Smešna priča o kriminalu u SAD stigla je u subotu iz Portlanda. Naime, policija ovog grada u petak uveče, nakon što su pripadnici patrole pucali u leđa jednom muškarcu, po događaju je tvitovala da nije u pitanju crni nego beli čovek da ne naljute Antifu i izbegnu nerede.

- Ne treba da brinete ljudi, upravo smo ubili belca! - našalio se na mreži jedan bivšši policajac.

I sa zapadne obale SAD preko "Epoh tajmsa" u nedelju je došla "čudna priča", o Plaži Venecija, nekad najpoznatijem šetalištu na Pacifiku, koja je usled kovid-krize postala stecište beskućnika.

Šerif iz LA Alek Vileniva poslao je pismo Gradskom odboru da proglasi vanredno stanje kako bi se pozabavili spiralnom krizom beskućništva u okrugu, navodeći porast kriminala, nedostatak sanitarnih uslova jer su događanja na Plaži Venecija "mikrokosmos događanja u čitavom okrugu LA".

Čuvar zakona je kritikovao državnu politiku LA prema beskućnicima, otkrivajući da je samo u 2016. izdato 1,2 milijarde dolara obveznica da se izgradi 10.000 stanova za njih a da su izgrađena samo tri. Gde su otišle ostale pare ne zna se, sem da niz NVO "brine" o beskućnicima u LA. Prema podacima šerifa, Los Anđeles u proseku godišnje potroši blizu milijardu dolara na usluge beskućnicima.

- Zapravo, ove godine smo prešli dve milijarde dolara, jer je ovo samo polovina godine - rekao je Stiv Embriks, kapetan LAPD. Još je dodao da je u junu 2021. stopa kriminala na Plaži Venecija veća 68 odsto nego lane a da je, prekršaja više 355 procenata.

POBUNA OKRUGA

Stotine šerifa okruga okupile su se u Nevadi u gradu Elko, da bi se priključile, rastućem pokretu koji veruje da šerifi imaju poslednju reč o ustavnosti bilo kog zakona. Glavni govornik je bio osnivač udruženja ustavnih šerifa Ričard Mak gde su se čuvari zakona založili da ne dozvole "saveznim čuvarima reda" da vršljaju istražuju ili hapse u njihovim okruzima.

TEKSAŠANI PROTIV VAŠINGTONA

OD 1. septembra Teksašani mogu nositi uz sebe pištolje bez dozvole i sertifikata o obuci, stoji u Zakonu "Haus bil 1927",koji je minulog četvrtka potpisao guverner Greg Abot. Potpisani zakon je simbolična odbrana Drugog amandmana na Ustav SAD (o svetosti oružja za ličnu odbranu), ali i dokaz da Teksašani ne veruju u namere saveznih vlasti da stave pod kontrolu privatno oružje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024