KINESKA VOJSKA REAGOVALA NA AMERIČKI POTEZ: Upozorili smo ih – namerno to rade!

Novosti onlajn

23. 06. 2021. u 10:32

AMERIČKI ratni brod USS "Kurtis Vilbur" ponovo je prošao kroz Tajvanski moreuz, nedelju dana nakon što je Tajpej izvestio o dosad najvećem naletu kineskih vojnih aviona u tajvansku vazdušnu zonu. Kineska vojska je navela da su njene snage nadgledale američko plovilo tokom njegovog prolaska i da su ga upozorile

КИНЕСКА ВОЈСКА РЕАГОВАЛА НА АМЕРИЧКИ ПОТЕЗ: Упозорили смо их – намерно то раде!

Foto: EPA/Depositphotos

Sedma flota američke mornarice saopštila je da je razarač naoružan vođenim raketama klase "Arli Berk" u utorak izveo rutinski tranzit kroz Tajvanski moreuz, u skladu sa međunarodnim pravom, i da se ovim potezom pokazuje američka posvećenost slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku, prenosi Rojters. 

Kina je saopštila da SAD predstavljaju najveće bezbednosne rizike u regionu Pacifika nakon što je američki ratni brod ponovo plovio Tajvanskim moreuzom, dodaje agencija.

Istočna komanda kineske Narodnooslobodilačke vojske saopštila da su njene snage nadgledale američko plovilo tokom njegovog prolaska i da su ga upozorile.

- Američka strana namerno izvodi stare trikove, izaziva nevolje i remeti situaciju u Tajvanskom moreuzu. To u potpunosti pokazuje da su SAD najveći izvor rizika za regionalnu bezbednost i mi se tome odlučno protivimo - navodi se u saopštenju kineske armije.

Tajvansko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je brod plovio u pravcu severa kroz moreuz i da je situacija normalna.

Isti brod prošao je moreuzom pre mesec dana, što je navelo Kinu da optuži SAD za pretnju miru i stabilnosti. 

Najnovija misija dolazi otprilike nedelju dana nakon što je Tajvan izvestio da je 28 aviona kineskog vazduhoplovstva, uključujući lovce i bombardere, ušlo u tajvansku zonu identifikacije PVO.

Taj incident usledio je nakon što su lideri G7 izdali zajedničko saopštenje u kome kritikuju Kinu zbog niza pitanja i ističu značaj mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza, dodaje Rojters.

Peking navodi da su njegove aktivnosti oko Tajvana usmerene na zaštitu suvereniteta Kine i odvraćanje stranih snaga, dok vlada Tajvana osuđuje ovakve poteze kao pokušaje zastrašivanja.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)