UDAR NA KINEZE I SAD? EU za zabranu kamera koje prepoznaju lica

I. S.

21. 06. 2021. u 21:22

EVROPSKA unija na pragu je da se usprotivi upotrebi kamera za prepoznavanje lica na javnim mestima. Dva nadzorna tela u okviru EU, su apelovala da se zabrani upotreba kamera.

УДАР НА КИНЕЗЕ И САД? ЕУ за забрану камера које препознају лица

FOTO: EPA

Nadzorna tela za zaštitu privatnosti, Evropski odbor za zaštitu podataka (EDPB) i Evropsko nadzorno telo za zaštitu podataka (EDPS), upozorila su na izuzetno visoke rizike koje predstavlja daljinska biometrijska identifikacija pojedinaca na javnim površinama.

U EDPB i EDPS kažu da bi trebalo zabraniti i sisteme zasnovane na veštačkoj inteligenciji koji koriste biometriju za kategorizaciju pojedinaca i to po osnovu etničke, polne, političke pripadnosti, ili seksualne orijentacije. Upotrebu tehnologije za detekciju ljudskih emocija takođe treba zabraniti, osim u vrlo specifičnim slučajevima, kao što su zdravstvene svrhe.

Evropska komisija u aprilu je iznela predlog pravila o korišćenju veštačke inteligencije s ciljem da se uspostave globalni standardi korišćenja ovom tehologijom kojom dominiraju Kina i SAD. U tom predlogu odobrava se korišćenje veštačke inteligencije za kontrolu visokorizičnih situacija u sferi nadzora imigracije i pri obavljanju policijskih poslova, ali uz stroge mere i pravila zaštite. Iako su primedbe EDPB i EDPS neobavezujuće, one utiču na procese odlučivanja u Evropskoj komisiji, u vladama zemalja članica EU i u Evropskom parlamentu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)