RUSI TVRDE: Sputnjik Ve se pokazala kao najefikasnija u borbi protiv indijskog soja

Novosti onlajn

15. 06. 2021. u 15:41

Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) efikasnija je protiv delta soja virusa korona otkrivenog u Indiji, nego druge vakcine koje su objavile podatke o tom soju, navodi se na zvaničnom nalogu vakcine na Tviteru.

РУСИ ТВРДЕ: Спутњик Ве се показала као најефикаснија у борби против индијског соја

Foto: EPA

- Sputnjik Ve je efikasniji protiv Delta soja virusa korona koji je prvi put otkriven u Indiji, nego druge vakcine koje su objavile podatke o tom soju - navode tvorci vakcine, pozivajući se na istraživanje naučno-istraživačkog centra „Gamaleja“, koje je predato za objavljivanje u međunarodnom naučnom časopisu.

Ranije je ministar zdravlja Velike Britanije Met Henkok upozorio da je novi delta soj zarazniji za 40 odsto nego britanski. 

Vakcina Sputnjik Ve koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više od podataka koje je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto).

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri