MAJMUNSKE BOGINJE OTKRIVENE U VELSU: Za sada dvoje zaraženih, nadležni ističu da nema mesta panici

Novosti online

11. 06. 2021. u 20:00

PACIJENT sa majmunskim boginjama hospitalizovan je, dok raste zabrinutost zbog nove javne zdravstvene krize.

МАЈМУНСКЕ БОГИЊЕ ОТКРИВЕНЕ У ВЕЛСУ: За сада двоје заражених, надлежни истичу да нема места паници

Foto: Depositphotos

Dan pošto je ministar zdravlja Velike Britanije Met Henkok rekao da je dvoje ljudi zaraženo virusom u Velsu, jedan od ta dva pacijenta sada se leči u bolnici u Liverpulu, navodi Dejli star.

Iz Javnog zdravlja Engleske navode da je rizik za širu javnost "mala". Drugi pacijent je navodno otpušten iz bolnice, pošto se oporavio od virusa. Kako je potvrđeno iz liverpulske bolnice, jedan pacijent, koji je pozitivan na virus majmunskih boginja, je još uvek tamo na lečenju.

Majmunske boginje su virus iz iste porodice kao i male boginje, smrtonosna bolest koja je bila iskorenjena rasprostranjenom vakcinacijom. Ova vrsta boginja se, međutim, smatra mnogo manje opasnom, a većina zaraženih se oporavi u potpunosti.

Kako navode iz Javnog zdravlja Velsa, obe obolele osobe su iz istog domaćinstva, a oba pacijenta su primljena u bolnicu u Engleskoj, gde se jedan pacijent još uvek leči. Prate se i kontakti zaraženih, što je i deo uobičajene procedure.

Majmunske boginje često počinju sa osipom pre nego što se crvene tačkice pojave i rašire po telu i pretvore u crvene plikove pune tečnosti. Ovi simptomi su često praćeni ostalima koji liče na grip kao što su visoka temperatura, bolovi u mišićima i otečene žlezde. Česti su slučajevi među stanovništvom koje živi blizu tropskih šuma, gde ima životinja koje nose virus.

Svetska zdravstvena organizacija navodi da je transmisija bolesti "ograničena" i do sada je potvrđena samo u 15 zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)