TESTIRANJE VAKCINE NA MLAĐIMA OD 12 GODINA: Fajzer počinje ispitivanja u četiri zemlje

Tanjug

08. 06. 2021. u 17:49

FARMACEUTSKA kompanija Fajzer danas je saopštila da će početi testiranje vakcine na većoj grupi dece mlađe od 12 godina, nakon što odluče koliko manja doza će se davati deci u odnosu na starije.

ТЕСТИРАЊЕ ВАКЦИНЕ НА МЛАЂИМА ОД 12 ГОДИНА: Фајзер почиње испитивања у четири земље

Foto: J.S.

Studija će uključiti 4.500 dece u više od 90 kliničkih ustanova u SAD, Finskoj, Poljskoj i Španiji, navele je američka kompanija, a preneo Rojters.

Na osnovu bezbednosti, tolerancije i imunog odgovora testiranja 144 dece u prvoj fazi studije druge doze, Fajzer je rekao da će testirati 10 mikrograma doze kod dece između pet i 11 godina i tri mikrograma za starosnu grupu dece od šest meseci do tri godina.

Vakcina Fajzera je odobrena za upotrebu kod dece starije od 12 godina u Evropi, SAD i Kanadi, a oni primaju istu dozu kao odrasli - 30 mikrograma.

Blizu sedam miliona tinejdžera dobilo je najmanje jednu dozu vakcine u SAD, prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Vakcinisanje dece i mladih se smatra ključnim korakom ka dobijanju kolektivnog imuniteta i okončanja pandemije kovida-19.

Naučnici u SAD i još nekim zemljama ispituju vezu između upale srčanog mišića i mRNA vakcina (Moderna i Fajzer), posebno kod mladih muškaraca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)