MOĆ RUSKE MORNARICE RASTE: U sastavu 360 brodova i podmornica, a stižu novi (VIDEO)

Novosti onlajn

06. 06. 2021. u 13:37

RUSIJA ulaže vidne napore za jačanje svoje vojne moći, piše vojni analitičar američkog časopisa „Nešenal interest“ Piter Sičiu.

МОЋ РУСКЕ МОРНАРИЦЕ РАСТЕ: У саставу 360 бродова и подморница, а стижу нови (ВИДЕО)

Kaspijsku flotu Rusi prebacuju u Crno more / Arhiva

On je u članku za američki list „19FortiFajv“ precizirao da Rusija uz pomoć novih brodova planira da ojača mornaricu.

Kolumnista je podsetio da, prema izjavi šefa ruske Ujedinjene korporacije za brodogradnju Alekseja Rahmanova, korporacija planira da ove godine isporuči vojci pet novih i dva remontovana vojna broda. Analitičar je takođe podsetio na reči Rahmanova da je prošle godine korporacija isporučila vojci 11 brodova, od kojih je osam bilo potpuno novo.

Pozivajući se na podatke „Biznis insajdera“, autor članka piše da je u sastavu ruske mornarice otprilike 360 brodova različitih veličina, ali da je osetan broj velikih krstarica i razarača sovjetskog doba zamenjen manjim vojnim brodovima.

Na taj način, ruska flota je u značajnoj meri uključena u „fazu obnove“ i preorijentaciju sa sovjetske mornarice, koja je do 1990. godine imala više od 650 brodova, uključujući sedam krstarica nosača aviona, 73 raketne krstarice i razarača i čak 260 podmornica, primetio je Sičiu.

Analitičar piše da je ruska vojska nakon raspada SSSR-a nasledila moćnu flotu, ali da nije mogla da nije mogla da upravlja njome, pa čak i da održava veći deo, te da je taj potencijal u velikoj meri bio izgubljen. Godinu dana kasnije, Moskva je, prema mišljenju kolumniste, shvatila da „više — nije bolje“.

Rusija se sada usredsredila na izgradnju podmornica i malih brodova, koji su prvenstveno namenjeni zaštiti granica zemlje, iako ti brodovi mogu da pokažu svoju moć i van Rusije, dodao je Sučiu.

Mali brodovi sa oružjem velikog dometa možda su upravo ono što Moskvi treba, naglasio je stručnjak. Kako kaže, mali su, ali efikasni, u stanju su da izvode manevre i nisu tako skupi.

Zaključak vojnog eksperta je da Rusija možda nikada neće imati najveću mornaricu na svetu, ali da je na putu da stvori vrlo sposobne snage koje mogu da pogađaju mete širom sveta.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024