KREMLJ O "NENORMALNOSTI" RUSIJE: "Žalimo što je Poljska je zaslepljena mržnjom"

Novosti onlajn

27. 05. 2021. u 15:36

KREMLj žali što mržnja prema Rusiji zaslepljuje neke poljske političare, kao i predsednika te zemlje, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov povodom novih oštrih reči Andžeja Dude na račun Rusije.

КРЕМЉ О НЕНОРМАЛНОСТИ РУСИЈЕ: Жалимо што је Пољска је заслепљена мржњом

Foto AP

- Imamo loše mišljenje o takvoj retorici, ona nam se ne dopada i nećemo je prihvatiti - prokomentarisao je Peskov izjavu Dude koji je tokom posete Gruziji oštro govorio o Rusiji zbog njenih navodnih agresivnih postupaka, nazivajući je „nenormalnom državom“ i „zemljom-agresorom“.

S tim u vezi, portparol je istakao da je Rusija prijateljski nastrojena zemlja, snažna i potpuno nezavisna država koja ima samopouzdanje.

- S obzirom da poseduje te osobine, Rusija traži prijateljski odnos ka obostrano korisnoj saradnji sa svim susedima, uključujući Poljsku. Žalimo što mržnja prema našoj zemlji, na žalost, zaslepljuje neke poljske političare, uključujući predsednika, i ne pruža im priliku da pokažu političku mudrost - zaključio je Peskov.

Varšava i dalje peva ariju vazala

Optužbe poljskog lidera na račun Moskve prokomentarisao je i predsednik odbora za međunarodne poslove ruske Državne dume Leonid Slucki.

Kako je rekao, Duda je time pokazao zabrinutost Poljske uoči rusko-američkog samita da bi mogli da budu preduzeti i najmanji koraci za normalizaciju dijaloga Rusije sa Zapadom.

Kako kaže, „Poljska nastavlja da peva ariju vazala i da trguje rusofobijom, a „sve izjave predsednika Dude nemaju nikakve veze sa realnošću“.

- Iz toga proizilazi još jedna u nizu antiruska histerija, izjave o 'nenormalnosti' i pozivi na 'odlučne akcije međunarodne zajednice - smatra Slucki.

Inače, predsednik Poljske je više puta imao oštre izjave na račun Rusije. Nije se uzdržao od antiruske retorike i tokom govora povodom Dana ustavnosti države početkom maja, kada je Rusiju nazvao „neprijateljem slobode".

Ruski lider Vladimir Putin je zapadnim političarima ukazivao da su rusku pretnju „izmislili oni koji žele da se bogate na račun svoje uloge prvolinijskih boraca sa Rusijom i da na osnovu toga dobijaju bonuse i preference".

Podsetimo, Kremlj i Bela kuća saopštili su u utorak da će sastanak ruskog i američkog predsednika, Vladimira Putina i Džoa Bajdena, biti održan 16. juna u Ženevi.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEDELJA ODRŽIVOG RAZVOJA I POSLOVANJA: Bolji biznis za bolje društvo