ZAJEDNIČKI INTERESI: EU i Japan potvrdili strateško partnerstvo

Tanjug

27. 05. 2021. u 13:42

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula von der Lajen i predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, sastali su se danas putem video konferencije sa premijerom Japana, Jošihide Sugom.

ЗАЈЕДНИЧКИ ИНТЕРЕСИ: ЕУ и Јапан потврдили стратешко партнерство

FOTO: Depositphotos

Na 27. samitu EU-Japan osnovana je Zelena alijansa, prva takva bilateralna inicijativa između EU i partnerske zemlje, čiji je cilj ubrzavanje akcija za borbu protiv klimatskih promena.

Lideri EU i Japana u zajedničkoj izjavi obavezali su se na nastavak bliskog i sveobuhvatnog partnerstva, zasnovanog na  - zajedničkim interesima i vrednostima slobode, poštovanja ljudskih prava, demokratije, vladavine zakona, slobodne i poštene trgovine.

Naglašeno je i zajedničko insitiranje na multilateralizimu i međunarodnom pravnom poretku.

 - EU će nastaviti da podržava napore u borbi protiv pandemije, uključujući izvoz izvoza vakcina. Znak solidarnosti i znak prijateljstva sa Japanom je činjenica da je do sada Evropska unija odobrila više od 100 miliona doza za izvoz u Japan. To je približno dovoljno za vakcinaciju 40% populacije - izjavila je fon der Lajen.

U polju međunarodnih odnosa, EU i Japan su ponovili zajedničku podršku miru i bezbednosti na Korejskom poluostrvu i očuvanju Iranskog nuklearnog sporazuma.

Najavljena je bliska ”konsultacij i kooordinacija” oko pitanja Avganistana, Belorusije, Mjanmara, Ukrajine, bliskoistočnog mirovniog procesa, Sirije i Libije, kao i ”razmena mišljenja” oko odnosa sa Kinom i Rusijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri