FOKUS NA BOGATIJOJ KLIJENTELI: Britanska banka zatvara većinu poslovnica u Americi

Novosti online

27. 05. 2021. u 10:38

BRITANSKA banka HSBC zatvoriće veći deo ekspozitura u Sjedinjenim Državama, kako bi se fokusirala na bogatiju klijentelu.

ФОКУС НА БОГАТИЈОЈ КЛИЈЕНТЕЛИ: Британска банка затвара већину пословница у Америци

Foto: Depositphotos

Kako prenosi tv stanica CNN, banka je saopštila da zatvara većinu poslovnica za rad sa stanovnišvom, čime će postojeću poslovnu mrežu srezati sa sadašnjih 148 filijala na oko 25, koje će pretvoriti međunarodne centre za upravljanje bogatstvom.

Mada će HSBC i dalje biti prisutna u SAD, tamošnji tim će prebaciti fokus sa poslova sa stanovništvom na „međunarodno bankarstvo i upravljanje bogatstvom“, prvenstveno na „potrebe globalno povezanih bogatih klijenata s visokom neto vrednošću“, saopšteno je iz banke.

Odluka o povlačenju iz ritejl bankarstva je, kako navodi CNN, bila dugo očekivana, budući da je HSBC poslednjih godina više puta upozoravala na potrebu smanjenja troškova, posebno u SAD, gde se već dugo muči da stekne uporište među građanima, svakodnevnim korisnicima bankarskih usluga.

Kreditor sa sedištem u Londonu planira da rasproda deo svojih poslovnih jedinica drugim američkim "igračima" u bankarskom sektoru. Iz HSBC-a su u tom kontekstu naveli da se, na primer, Sitizens banka, koja ima sedište na Roud Ajlendu, složila da kupi njihovu maloprodajnu jedinicu na istošnoj obali, kao i portfolio onlajn poslovanja koji obuhvata oko 800.000 kupaca i 80 filijala.

Na zapadnoj obali, Kataj Bank, koju su osnovali Amerikanci kineskog porekla, planira da kupi HSBC-ovo ritejl poslovanje, koje uključuje 10 filijala i otprilike 50.000 klijenata.

Realizacija oba ta dogovora čeka "zeleno svetlo" regulatora.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili