ZAHAROVA O POSLEDNJEM POTEZU LONDONA: "Čuvena britanska logika, nismo iznenađeni"

Novosti onlajn

26. 05. 2021. u 19:51

PORTPAROL ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarisala je poziv vlasti u Londonu da se, zbog navodne umešanosti Rusije u incident s prinudnim sletanjem aviona „Rajaner“ u Minsku, uvedu sankcije protiv ruskih gasovoda „Severni tok 2“ i „Jamal-Evropa“, istakavši da će na svaki neprijateljski potez uslediti srazmeran odgovor.

ЗАХАРОВА О ПОСЛЕДЊЕМ ПОТЕЗУ ЛОНДОНА: Чувена британска логика, нисмо изненађени

Foto: EPA

Ona je takođe rekla da su pokušaji da se Rusija dovede u vezu sa ovim incidentom spekulacije.

Podsetimo, šef Forin ofisa Dominik Rab je nedavno rekao da je neophodno zaustaviti „Severni tok 2“, kao i „Jamal Evropa“, koji ide preko teritorije Belorusije i Minsk dobija novac od Rusije za tranzit. On je izrazio sumnju u to da je do incidenta moglo da dođe „bez makar prećutnog pristanka Moskve“.

- Videli smo saopštenje britanskog Ministarstva spoljnih poslova sa ocenama u vezi s prinudnim sletanjem aviona u Minsku. To uopšte nije predstavljalo iznenađenje. To je čuvena britanska logika, tok misli zvaničnog Londona. Još jednom moramo da konstatujemo da je britanska spoljna politika poslednjih decenija prestala da bude racionalna - rekla je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.

Kako je istakla, britanska spoljna politika je postala talac rusofobnih miljenika britanskog političkog istablišmenta.

- Na žalost, svi ti napadi sada zaglušuju glasove političara koji se zalažu za pragmatične odnose s Moskvom. Još jednom želim da napomenem: na bilo kakav neprijateljski korak protiv Rusije sledi odlučan srazmeran odgovor. Pri tome će odgovornost za posledice po bilateralne odnose pasti u celini na inicijatore konfrontacije - rekla je Zaharova.

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.

Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.

Praksa prinudnog sletanja aviona dešavala se i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu