AMERIČKI RATNI BROD UPLOVIO U ZADAR: Krcat je oružjem i vojnom opremom, evo kome je namenjena

Novosti online

05. 05. 2021. u 08:14

AMERIČKI vojni brod "Juma", kojim je dopremljen deo američke vojne opreme i vozila za međunarodnu vojnu vežbu "Brzi odgovor 21", koju organizuju oružane snage BiH i SAD, uplovio je u utorak u zadarsku luku Gaženica.

АМЕРИЧКИ РАТНИ БРОД УПЛОВИО У ЗАДАР: Крцат је оружјем и војном опремом, ево коме је намењена

Foto: EPA

Američka vojna oprema potom je prevezena u kasarnu "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, gde je uspostavljeno Ekspedicijsko zapovedništvo vežbe "Brzi odgovor 21" zaduženo za aktivnosti logističke podrške svim snagama koje učestvuju u delu vežbe u Hrvatskoj i BiH.

Nakon toga, u prvoj polovini maja, sva oprema će iz kasarne u Zemuniku biti kopnenim putem prebačena na krajnja odredišta, vojni poligon "Eugen Kvaternik" u Slunju i na vojne poligone u BiH.

Kako dodaje, očekuje se da će ostatak američke vojne opreme i naoružanja za vežbu "Brzi odgovor 21" stići u luku Gaženica u narednim danima.

Oružane snage BiH realizuju završne pripreme za predstojeću bilateralnu vežbu s Oružanim snagama SAD "Brzi odgovor 21".

Vežba će biti održana u drugoj polovini maja 2021, u sklopu multilateralne vežbe "Branilac Evrope 21" (Defender Europe 21"), a u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku (USAEUR-AF).

U BiH su juče sleteli prvi američki vojni helikopteri, koji će sa Oružanim snagama BiH učestvovati u ovoj vežbi.

Prethodno je konvoj vojnih vozila iz sastava 21. zapovedništva za podršku američkih oružanih snaga u Evropi ušao u BiH 21. aprila na graničnom prelazu Gradiška.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN OBRAZOVANJA: Učenje za trajni mir