EPARHIJSKI SAVET O VAKCINACIJI: Sledite uputstva struke, vakcinacija je medicinsko, a ne versko pitanje

Tanjug

21. 04. 2021. u 12:55

POVODOM učestalih pitanja i nedoumica u vezi sa aktuelnim procesom vakcinacije i učešćem pravoslavnih vernika, Eparhijski savet Eparhije austrijsko-švajcarske pozvao je vernike da na taj proces gledaju isključivo kao na medicinsko, a ne versko pitanje i da, u tom smislu, slede uputstva zdravstvene struke i vlasti država u kojima žive.

ЕПАРХИЈСКИ САВЕТ О ВАКЦИНАЦИЈИ: Следите упутства струке, вакцинација је медицинско, а не верско питање

Foto: Tanjug

U saopštenju Eparhije, nakon redovnog godišnjeg zasedanja, pod predsedavanjem episkopa austrijsko - švajcarskog Andreja, ističe se da je vakcinacija u istoriji medicine jedna od najefikasnijih intervencija javnog zdravlja, a značajan pad tereta zaraznih bolesti primećen tokom prošlog veka, velikim delom je upravo posledica vakcina.

- Eparhijski savet stoga apeluje na sve vernike da na proces vakcinacije gledaju isključivo kao na medicinsko pitanje, držeći pritom budno oko na sve relevantne novosti u vezi sa proizvodnjom vakcina i procesom vakcinacije - stoji u saopštenju.

Na vernike se apeluje da po tom pitanju slede uputstva medicinske struke i građanskih vlasti država u kojima žive.

Proces vakcinacije ne može biti shvaćen kao versko pitanje, podvlači se u saopštenju.

Članovi Eparhijskog saveta, dodaje se, upućuju molitve za upokojenje duša preminulih žrtava pandemije virusa kovid-19, kao i za ozdravljenje obolelih.

Odaju i priznanje vernom narodu, što se u velikom broju odazvao apelu za strogo pridržavanje mera koje su propisale vlasti u Austriji i Švajcarskoj.

- Parohije SPC uglavnom su služile za primer u lokalnim zajednicama. Isto tako, sveštenstvu se izražava zahvalnost za uloženi napor da se misija crkve ojača u ova nestabilna vremena -  dodaje se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!