JANEZ JANŠA O SLOVENAČKOM OTCEPLJENJU: Uloga naše vojske je bila ključna

Tanjug

19. 04. 2021. u 22:17

TOKOM ceremonije kojom je obeležena 30-godišnjica od donošenja zakona o vojnoj obavezi u Sloveniji, premijer Janez Janša je istakao da je uloga oružanih snaga Slovenije bila ključna za sticanje slovenačke nezavisnosti.

ЈАНЕЗ ЈАНША О СЛОВЕНАЧКОМ ОТЦЕПЉЕЊУ: Улога наше војске је била кључна

Foto: EPA

Zakon o vojnoj obavezi je donet nakon gotovo šestomesečnih rasprava u vladi i u parlamentu i uprkos velikom protivljenju opozicije, podsetio je Janša na ceremoniji u nacionalnom savetu, gornjem domu parlamenta Slovenije, prenosi STA.

On je naglasio da ništa što se dogodilo u poslednjih 30 godina ne može da umanji značaj uloge koju je odigrala slovenačka armija u procesu sticanja nezavisnosti od SFRJ.

- Da nismo imali slovenačke oružane snage kada smo proglasili nezavisnost, naša deklaracija bi bila operetska predstava - rekao je Janša.

On je dodao da je uveren da je tek kada su Slovenci pokazali da su "spremni da brane sebe" položen ispit zrelosti za nezavisnost i načinjen ključni korak u procesu međunarodnog priznanja Slovenije kao nezavisne države.

- Istorija nas je naučila na surov način da ćemo ukoliko previše zaboravimo na oružje, ubrzo ostati bez maslaca. To smo, tokom turbulentne istorije naučili na teži način - rekao je Janša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024