MAKEDONSKI PASOŠ I ZA VOĐU ŠKALJARACA: Uhapšeni pripadnici MUP-a, izdavali dokumenta mafijašima iz regiona

Mladen Stančić - Skoplje od stalnog dopisnika

06. 04. 2021. u 18:43

U VELIKOJ akciji operativaca Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP)Severne Makedonije u utorak je uhapšena grupa policijskih službenika koji su bili deo lanca falsifikatora putnih isprava i ličnih dokumenata, kojima su snabdevani i neki od mafijaških "bosova" u regionu.

МАКЕДОНСКИ ПАСОШ И ЗА ВОЂУ ШКАЉАРАЦА: Ухапшени припадници МУП-а, издавали документа мафијашима из региона

Ilustracija policija Foto Depositos

Akcija je usledila, kako je objavljeno, posle višemesečne istrage i dokumentovanja kriminalnog delovanja grupe. Istraga je vođena od strane MUP-a Severne Makedonije u koordinaciji sa Kancelarijom za istrage ambasade SAD u Skoplju i Interpolom.

Iz opozicione VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog u ponedeljak je brifingom za novinare "provaljena" afera, što je iz vladajućeg SDSM-a lidera i premijera Zorna Zaeva, i iz MUP-a, ocenjeno kao svojevrsna sabotaža policijske akcije, u "pokušaju suzbijanja uspeha MUP-a i međunarodnih organa i strateških partnera".

- Očekujemo oficijalne informacije nadležnih institucija koje treba da pokažu da li Hristijan Mickoski sarađuje sa kriminalcima, ističu iz SDSM-a.

S druge strane iz VMRO-DPMNE pak je saopšteno da su premijer Zoran Zaev i ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski omogućili balkanskim narko-bosovima da dobiju makedonske pasoše i dokumenta.

Foto: Printscreen

U takozvanoj aferi "Mafija" iz opozicione stranke je pre policijske akcije obelodanjeno da je iz "aparature" MUP-a omogućeno izdavanje isprava sa lažnim identitetom kriminalcima "visoke mafijaške strukture", poput šefa ozloglašenog Škaljarskog narko-klana Jovana Vukotića i vođe turske mafije Sedata Pekera.

Mickoski je najavio da će Javnom tužilaštvu dostaviti svu dobijenu dokumentaciju o aferi "Mafija", zahtevajući "ekpresnu reakciju". Optužio je vlasti u Skoplju za "spregu sa mafijom". Tvrdi, na osnovu dostavljenih informacija, od uzbunjivača, da su iz MUP-a izdavani pasoši kriminalcima iz "visokih mafijaških struktura".

- Radi se o legalnim pasošima dobijenim ukradenim identitetom. Takvih putnih isprava je više stotina. Takav pasoš je izdat iz MUP-a i Jovanu Vukotiću, u medijima predstavljenom kao vođa Škaljarskog klana, a pasoš je na ime - Andonov Georđi. Vukotićje u beogradskom sudu priznao da je dobio makedonski pasoš, na tuđi identitet. Uhapšen je u Antaliji i isporučen Srbiji. U njegovom iskazu koji vodi zamenik javnog tužioca jasno stoji da je on došao u Makedoniju, dao otisak, na putnoj ispravi je njegova slika, i sa tom putnom ispravom je putovao u Ukrajinu, Španiju, Tursku - rekao je Mickoski.

Dodao je i da je vođa turske mafije Sedat Peker, u Skoplju dobio lažnu ličnu kartu na ime Džadin Amedovski.

S time, kako je primetio Mickoski, "figurira i u biračkom spisku, i ima pravo glasa u skopskoj Opštini Čair. Može da se predpostavi, kako je ocenio,da je "ovo lice možda i glasalo".

DA LI HAPSE "SITNE RIBE"?

Lider opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je na konferenciji za novinare u Skoplju rekao da akcija MUP-a ne bi trebalo da završi hapšenjem "sitnih riba"i službenika. Jer, kako je primetio, "ovo ne bi moglo da se sprovodi bez znanja visokih rakovodećih struktura. I ako ne završi njihovom odgovornošću, onda ponovo štite kriminal".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)