STRUČNJACI PREDLAŽU ZATVARANJE NA 11 DANA: Deteljan plan dat vladi Slovenije - čeka se odluka

Tanjug

28. 03. 2021. u 15:46

SLOVENAČKA stručna grupa za kovid-19 predložila je vladi potpuno zatvaranje države od 1. do 11. aprila, saopštila je danas šefica tima Mateja Logar.

СТРУЧЊАЦИ ПРЕДЛАЖУ ЗАТВАРАЊЕ НА 11 ДАНА: Детељан план дат влади Словеније - чека се одлука

Foto: Arhiva VN

Kako je prenela STA, uzimajući u obzir široku podršku za plan od strane stručnjaka i političara prisutnih na sastanku grupe, očekuje se da će slovenačka vlada odobriti ovaj predlog.

Logarova, stručnjak za zarazne bolesti, rekla je da je potrebno potpuno zaključavanje kako bi se zaštitilo stanovništvo i očuvala održivost sistema javnog zdravlja tokom trećeg talasa pandemije.

Izuzetak od zatvaranja predstavlja dozvola da se na uskršnju nedelju sastanu dva domaćinstva (petoro odraslih i deca) van svog regiona.

Školski časovi bi se održavali na daljinu, ali bi u vrtićima i u osnovnim školama u prva tri razreda za decu čiji se roditelji bave esencijalnim zanimanjima bila obezbeđena briga.

Tokom zaključavanja, javni prevoz bi radio po redu vožnje za nedelju i praznike, a većina zaposlenih bi radila od kuće ili uzela slobodne dane što je više moguće.

Zaposleni koji rade u kritičnoj infrastrukturi nastavili bi da se testiraju na korona virus, a sprovodila bi se i vakcinacija.

Logarova je rekla da tim predlaže da se škole ponovo otvore 12. aprila bez obzira na vladin plan za ublažavanje ograničenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije