U HRVATSKOJ ZABRINUTI: Na udaru korone sve mlađi, kliničke slike sve teže

Srna

22. 03. 2021. u 23:56

BROJ hospitalizovanih od kovida u hrvatskim bolnicama, kao i broj pacijenata koji su priključeni na respiratore značajno raste, pogotovo u Dalmaciji, ali i u Kliničkoj bolnici "Dubrava", te na zagrebačkoj Infektivnoj klinici, piše "Slobodna Dalmacija".

У ХРВАТСКОЈ ЗАБРИНУТИ: На удару короне све млађи, клиничке слике све теже

Foto: EPA

U splitskoj bolnici trenutno se leči 109 kovid pacijenata, u dubrovačkoj 70, zadarskoj 39 i šibenskoj 24.

U Kliničko-bolničkom centru Split na respiratoru je 16 osoba, u Dubrovniku četiri, u Zadru je dvoje na respiratoru, a u Šibeniku nema kovid pacijenata na respiratoru.

- U Kliničkoj bolnici `Dubrava` trenutno su hospitalizovana 154 pacijenta, a 32 su na respiratoru. U bolnici dominira britanski soj. Više od 60 odsto pacijenata je zaraženo tim sojem. Vidimo i promenu u starosnoj strukturi i kliničkoj slici, sve je više mlađih bolesnika s težim slikama, a stanje im se relativno brže pogoršava - rekao je direktor ove bolnice Ivica Lukšić.

On je naveo da su pre mesec dana u Hrvatskoj bila ukupno 792 korona pacijenta na bolničkom lečenju, od toga je na respiratoru bilo 68 pacijenata, dok ih je sad u bolničkim krevetima 1.033, odnosno oko 250 više, a na respiratoru ukupno 95, a što zabrinjava jeste klinička slika zaraženih, koja je teža nego u februaru, a na odeljenja stižu sve mlađi građani.

- U poslednjih deset sedmica prosečna starost obolelih smanjila se sa 49,9 godina na 42,5 godina - rekao je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Splitski lekar Ivo Ivić iz Klinike za infektologiju KBC Split rekao je da se i na splitskoj inFektologiji značajno smanjuje proječna životna starost ljudi koji se priključuju na respiratore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)