RAZOČARANI U EU, MOLE ZA "SPUTNJIK": Hrvati nezadovoljni tokom imunizacije, traže pomoć od ruske ambasade u Zagrebu

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

12. 02. 2021. u 10:15

RUSKA ambasada u Zagrebu danima je pod pritiskom brojnih građana Hrvatske koji dolaze sa pitanjem mogu li da kupe vakcinu "sputnjik V", razočarani što je Hrvatska ušla sa EU u aranžman nabavke cepiva i sada ostala bez njega. Iz ambasade odgovaraju da bi rado pomogli, ali da oni ne nabavljaju vakcinu:

РАЗОЧАРАНИ У ЕУ, МОЛЕ ЗА СПУТЊИК: Хрвати незадовољни током имунизације, траже помоћ од руске амбасаде у Загребу

Foto AP

- Ne smemo da se bavimo nabavkom, isporukom i prodajom vakcine, a nije ni moguće otići u Rusiju, jer tamo trenutno vakcinišu samo ruske državljane.

Ruske diplomate kažu da se ni oni nisu vakcinisali "sputnjikom V", zbog oteženih okolnosti putovanja u Rusiju, te čekaju da dođu na red u Hrvatskoj.

Molbe Ambasada Rusije u Zagrebu, Foto Arhiva

Zasada hrvatska strana nije zvanično zatražila od ruskih vlasti nabavku "sputnjika V", dok je u zemlji vakcinisano samo 40.000 ljudi. Mnogi traže da se krene bez Brisela i u pregovore sa Kinezima, ali je hrvatski premijer Andrej Plenković to odbio. Nekoliko stotina hrvatskih građana vakcinisalo se i u Srbiji, a mnogi su se odlučili baš za rusku vakcinu. Tako mnogi traže spas iz Moskve i Pekinga, a Plenkovićeva vlada, koja je čvrsto uz Brisel, uporno sledi evropsku politiku propale strategije predsednice Evropske komisije.

NI LEK OD "AGRESORA"

UKRAJINA je zabranila upotrebu ruskog "sputnjika", sa obrazloženjem da nijedna vakcina koju je proizvela "agresorska država" ne može da se distribuira u toj zemlji. Kijev, koji je u sukobu sa Moskvom zbog aneksije Krima 2014. godine i podrške Rusije separatistima na istoku Ukrajine, u više navrata je saopštavao da će blokirati upotrebu ruske vakcine. Prema nekim izveštajima, Rusija snabdeva vakcinama proruske pristalice na istoku Ukrajine.

I dok Hrvatska popušta mere i od ponedeljka će biti omogućena "kafa za van" u kafićima i rad teretana, vakcinisanje ide sporo. Penzioneri se bune što dobijaju "Astra Zenekino" cepivo, tvrdeći da se od toga odustalo u Evropi i svetu, a američke vakcine "Moderne" i "Fajzera" dolaze u manjim količnima od dogovorenih. Hrvatska evroparlamentarka dr Biljana Borzan prozvala je i šeficu Evropske komisije Ursulu von der Lejen zbog fijaska Brisela oko vakcine i zatražila odgovornost. Građani su rezignirani i sve je više kritika upućenih naslepo pridržavanje pravila Brisela, a u medijima se ističe primer Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)