ŠIRI SE VELIKA RUPA U ZEMLJI: Meštani Petrinje prestrašeni, planirano snimanje dronom (FOTO/VIDEO)

Tanjug

10. 01. 2021. u 10:36

NAJVEĆA rupa koja se otvorila u zemlji u hrvatskom selu Mečenčani, kod Petrinje posle zemljotresa na tom području, i dalje se širi.

ШИРИ СЕ ВЕЛИКА РУПА У ЗЕМЉИ: Мештани Петриње престрашени, планирано снимање дроном (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/Hina/Danijel Kasap

Rupa, širine dvadesetak i dubine od najmanje pet metara, ograđena je i posle geoloških ispitivanja biće odlučeno o eventualnoj sanaciji, utvrdili su danas geolozi.

- Reč je o urušavanju nastalom kombinacijom sufozije i okršavanja krečnjačke stene ispod tla natopljenog vodom. Ispiru se sitne čestice i stvaraju šupljine, a potres je bio okidač da se ovo dogodi u ovakvim razmerama - rekao je Josip Terzić, načelnik Zavoda za hidrogeologiju i inženjersku geologiju Hrvatskog geološkog instituta.

On je rekao i da je nakon obilaska područja u okolini sela između Petrinje i Hrvatske Kostajnice prijavljeno tridesetak rupa od kojih su i neke u neposrednoj blizini kuća, ili kao ova najveća, na njivi.

Dodao je i da će se uskoro na širem području snimati stanje bespilotnim letelicama kako bi se utvrdilo da li ima i više rupa u zemlji u okolini.

"Policija je ogradila rupu i to je sve što se moglo uradititi u ovom trenutku. Što se tiče sanacije, geolozi će nakon svojih istraživanja proslediti podatke geotehničarima i građevinarima koji će, po pravilima svoje struke, odlučiti da li je potrebno i mogu li se uopšte takve rupe sanirati", zaključio je Terzić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)