USTAVNI SUD BiH ODLUČIO: Odluke o ograničenju kretanja i nošenja maski neustavne

S.M.

22. 12. 2020. u 18:52

NAREDBE kriznih štabova i drugih segmenata vlasti o obaveznom nošenju zaštitnih maski i ograničenju kretanja neustavne su, zaključeno je na elektronskoj sednici Ustavnog suda BiH održane danas.

УСТАВНИ СУД БиХ ОДЛУЧИО: Одлуке о ограничењу кретања и ношења маски неуставне

Foto: Nezavisne novine

Iz Ustavnog suda BIH pojašnjavaju da su ove odluke donesene od strane uskih segmenata vlasti, a izostalo je aktivno učešće u donošenju i preispitivanju mera.

Iz ovog objašnjenja indirektno se može zaključiti da same po sebi mere nisu neustavne, ali način donošenja i preispitivanja jeste. 

Foto: Nezavisne novine

- Mešanje u osnovna ljudska prava i slobode garantirane Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda  u konkretnom slučaju prava na privatni život i na slobodu kretanja, koje je izvršeno naredbama uskih segmenata izvršne vlasti o obaveznom nošenju zaštitnih maski i o ograničenju kretanja, u konkretnom slučaju kriznih štabova ministarstava zdravstva, kada je izostalo aktivno učešće u donošenju i preispitivanju naređenih mera od strane najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti, predstavlja kršenje navedenih ljudskih prava i sloboda, istakli su u odluci sudije Ustavnog suda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!