DA LI DECA MORAJU DA NOSE MASKE U VRTIĆIMA? Dr Kon razrešio sve dileme roditelja

Novosti online

17. 12. 2020. u 19:47

RODITELjE predškolske dece zbunila je uredba koja je prekjuče objavljena u Službenom glasniku Srbije u kojoj se navodi da i deca starija od četiri godine moraju da nose zaštitne maske, međutim, ovo pravilo se do sada nije primenjivalo u vrtićima.

ДА ЛИ ДЕЦА МОРАЈУ ДА НОСЕ МАСКЕ У ВРТИЋИМА? Др Кон разрешио све дилеме родитеља

Ilustracija/Foto: Arhiva Novosti

U najnovijem vladinom dokumentu, Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, detaljno se navedene najnovije mere koje stupaju na snagu u nedelju, pojedine koje važe odavno, ali i ova koja se odnosi na to da deca starija od četiri godine treba da nose maske.

O ovoj meri se govorilo dosta ranije, bilo je dilema da li deca treba da nose maske u vrtiću, ali je ipak odlučeno da to ne bude niti obaveza niti preporuka.

Na ovu temu jutros je govorio i epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon gostujući na TV Prva.

Na pitanje novinara da li se obavezno nošenje maski za decu stariju od četiri godine odnosi i na vrtiće, Kon je rekao da je to mera od ranije, "samo je malo zaboravljena", ali deca u vrtiću definitvno ne nose maske.

- Ne nose se iz prostog razloga, a to jer je tako nemoguće organizovti rad. Pa su deca u manjim grupama, postoje prvila da roditelji odnosno pratioci nose maske kada dolaze... - rekao je dr Kon.

Prema njegovim rečima, stroga su pravila u vrtićima, mada imamo i tu prenošenja virusa.

- Pre svega zaposleni, ali ne može da se isključi i druga mogućost. Nemoguće je zatvoriti vrtiće, a osnovne škole rade, mislim na mlađe razrede, jer nema teškog zaražavanja, mada prenos postoji i tu. Pratimo situaciju, videćemo - rekao je on.

Šta piše u Uredbi Vlade

Podsetimo, u Službenom glasniku Srbije juče je objavljena Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, usvojena na sednici Vlade 15. decembra, u kojoj su detaljno navedene najnovije mere koje stupaju na snagu u nedelju, pojedine koje važe odavno, ali i neke koje su unele zabunu, kao što je ova za decu i maske.

Kako stoji u tekstu te Vladine uredbi, deca starija od četiri godine, obavezna su da nose maske. Uz dobro poznata pravila o nošenju maski u zatvorenom prostoru, dodaje se i ovo:

"Roditelji maloletne dece ili dece sa posebnim potrebama, odnosno njihovi staratelji, dužni su da obezbede da deca starija od četiri godine nose zaštitnu masku u - zatvorenom prostoru i napolju kada nije moguće obezediti distancu veću od dva metra".

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu