OVDE JE KRŠTEN NIKOLA TESLA: Obnavlja se svetinja koju su Hrvati dva puta rušili

Novosti online

12. 11. 2020. u 21:10

DRVENI hram u Smiljanu i 17 srpskih kuća pominju se u sačuvanim spisima iz 1697. godine, a nalazi se i na spisku pravoslavnih parohija u Karlovačkom generalatu iz 1700. godine.

ОВДЕ ЈЕ КРШТЕН НИКОЛА ТЕСЛА: Обнавља се светиња коју су Хрвати два пута рушили

Foto: Printscreen

Zidani hram sagrađen na njegovim temeljima, uz odobrenje carice Marije Terezije, a osveštan je 1765.

U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla je službovao i srpski prota Milutin Tesla, erudita koji je u tom kraju bio poznat i po veličini svoje biblioteke, a najviše po inspirativnim propovedima i izuzetnim novinskim člancima.

Sin Nikola je kršten u ovom hramu 1856. godine, kao tromesečna beba, u oktobru. Svi raspoloživi izvori ukazuju da je detinjstvo i ranu mladost Nikola Tesla najviše voleo da provodi u ovoj crkvi i očevoj biblioteci.

Danas u Smiljanu više nema potomaka ove velike porodice, u grobnicama je zbog ustaškog pogroma skončalo, kako knjige svedoče, 119 Srba sa prezimenom Tesla.

U Smiljanu i okolnim zaseocima pred Drugi svetski rat živelo je 620 Srba, a njih 558 ustaše su na zverski način ubile. Među njima je bilo 74 dece.

Crkva je srušena, obnovljena je tek 1986. godine.

U poslednjem ratu u Hrvatskoj, koji je završen progonom 250 hiljada Srba, stradala je i crkva u kojoj je kršten čovek koji je svojim izumima zadužio čovečanstvo, oštećena je i opljačkana.

Foto: Printscreen

Stradalo je i dvadesetoro Srba iz Smiljana, među njima i par staraca koji su preživeli ustaške likvidacije u Drugom svetskom ratu.

Svi retki povratnici u Smiljan danas žive pored Crkve Svetih aposotla Petra i Pavla, koja je obnovljena 2006. godine, a tada je izrađen i ikonostas od hrastovine sa ikonama koje su rad sestrinstva manastira Bogorodice Trojeručice iz Šibenika.

Glavni freskopisac obnovljene crkve, po blagoslovu episkopa gornjokarlovačkog Gerasima, je sveštenik Milan Radusin, diplomirani ikonopisac iz Eparhije dalmatinske.

Danas u crkvi u kojoj je kršten srpski genije, “čovek koji je izmislio 20. vek” Nikola Tesla, služi paroh gospićko – smiljanski, jerej Dragan Mihajlović.

(Hram)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024