OD ŠKOLE DO KUĆE: Strategija razvoja Sokoca do 2030. godine

Рада Шегрт
Rada Šegrt

01. 11. 2020. u 10:56

STRATEGIJA razvoja opštine Sokolac, ranije usvojena od strane odbornika SO Sokolac, sada u štampanoj formi, nudi se građanima od vrata do vrata.

ОД ШКОЛЕ ДО КУЋЕ: Стратегија развоја Сокоца до 2030. године

FOTO: R.M.

Najbolji "poštari" će biti učenici osnovnih i srednjih škola, ali i članovi Sveta Mesnih zajednica.

Osim u štampanoj formi, Sokočanima će na raspolaganju, Strategija biti i u elektronskoj formi, ali i na engleskom jeziku.

Najveće nade se polažu u brzu cestu Bijeljina-Sokolac sa raskršćem u sokolačkoj Industrijskoj zoni Podromaniji, kuda ka Sarajevu, sadašnjom trasom Glasinačkog polja će i budući Auto-put Beograd-Višegrad-Sarajevo.

Sokočani ne odustaju ni od planirane izgradnje aerodroma na Glasincu, gde je pre dve decenije izvršena ekspropiracija zemljišta, kao alternativna pista Sarajevskom aerodromu, često okovanom maglom.

Privreda je bazirana na drvnoj industriji, kojom je Romanija izuzetno bogata, ali i daljim razvojem stočarstva sa akcentom na povećanje proizvodnje mleka i već brendiranog Romanijskog skorup-kajmaka. Nesagledive su mogućnosti u razvoju seoskog turizma, posebno nakon činjenice da smo pre mesec dana, vodu za piće, doveli u 500 domaćinstava,koji su, vekovima pre toga, pili kišnicu i vodu iz čatrnja i bunara.

Na temeljima srušenog hotela Romanija nići će Gradska kuća u kojoj će se smestiti i Muzej i biblioteka, bioskop...

Urađen je i projekat za izgradnju turističkog centra u Park šumi Taline sa izgradnjom veštačkog jezera.

FOTO: R.M.

 

Na Ravnoj Romaniji će nići Etno-i eko selo Sokolovgrad sa golf terenom i stazama za nordijsko skijanje.

Na Crvenim stijenama gde se nalazi i pećina Starine Novaka, u toku je izgradnja ferete sa dva viseća mosta, a planinari su započeli i trasiranje planinarske staze duge 45 kilometara.

- Uz sve do sada izgrađeno u Sokocu, novi sadržaji iz Strategije razvoja, Sokolac će u narednoj deceniji učiniti lepšim, bogatijim, sadržajnijim u svakom pogledu i primamljivim za nove investitore i stanovnike – kaže za "Novosti" Milovan Bjelica Cicko, kandidat za treći uzastopni mandat načelnika Sokoca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)