HRVATSKA EKONOMIJA NASTAVLJA DA TONE: Pad BDP-a od 8 odsto će ostaviti teške posledice

Tanjug

25. 09. 2020. u 00:51

HRVATSKO udruženje poslodavaca (HUP) ocenilo je danas da najnovija procena vlade o manjem padu BDP-a od 8,0 posto ove godine nego što se očekivalo, ukazuje na bolju izdržljivost hrvatske ekonomije, ali upozorava da će i takav pad ostaviti teške posledice.

ХРВАТСКА ЕКОНОМИЈА НАСТАВЉА ДА ТОНЕ: Пад БДП-а од 8 одсто ће оставити тешке последице

Foto: Depositphotos

Hrvatska vlada je danas donela smernice za izradu državnog budžeta kojima se projektuje pad BDP-a za ovu godinu od osam posto, rast u 2021. za pet posto, kao i rast od 3,4 procenta u 2022. i od 3,1 odsto 2023. godine.

Time je poboljšala svoju raniju prognozu o padu BDP-a za 9,4 posto u ovoj godini.

- Bez obzira na teške posledice pandemije, njen uticaj nije ugrozio opštu stabilnost hrvatske privrede. Ipak, procenjeni pad BDP-a od 8,0 posto ostaviće teške posledice - poručili su iz HUP-a, prenosi Hina.

Dalje ističu da se pokazalo da sektor turizma i ugostiteljstva ostvaruje presudan doprinos u nošenju s krizom, čime je važnost te privredne grane ponovno potvrđena.

- Budući da je rešenje pandemijske krize još neizvesno, ekonomiji tek predstoje mnogi izazovi i poteškoće. Deo štete svakako je amortizovan brzom reakcijom vlade Hrvatske u donošenju mera pomoći privredi kojima je prioritet očuvanje radnih mesta, ali podsećamo da nam za dugoročni oporavak i ostvarenje očekivanog privredog rasta mere ne mogu biti od pomoći te da su nam potrebne dubinske strukturne reforme kako bismo nove krize dočekali spremniji i otporniji nego što smo to danas“ - zaključuje se u saopštenju HUP-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije