KORONA U SLOVENIJI UZIMA MAHA: Briga zbog rasta hospitalizacija i manjka medicibnskog kadra

Tanjug

21. 09. 2020. u 20:34

SLOVENAČKI premijer Janez Janša priznao je danas da je zabrinut za funkcioniranje zdravstvenog sistema ako se nastavi sadašnji trend rasta hospitalizacija zbog Covida-19 , ali je istakao da njegova vlada čini sve kako u drugom talasu epidemije ne bi došlo do "zatvaranja" zdravstvenog sistema za druge pacijente kojima je potrebna pomoć.

КОРОНА У СЛОВЕНИЈИ УЗИМА МАХА: Брига због раста хоспитализација и мањка медицибнског кадра

Foto: Depositphotos

Janša je, odgovarajući u parlamentu na kritike opozicije, negirao tvrdnje da se njegova vlada nije pobrinula da se zdravstvo pripremi za jesenji drugi talas epidemije i da sada dolazi do "masovnog zastoja" u zdravstvu, s još dužim vremenom čekanja na operacije i kasnim otkrivanjem zloćudnih bolesti.

Janša je rekao da se nada da neće doći do zatvaranja zdravstvenog sistema za ostale pacijente zbog sve većeg broja zaraženih korona virusom i da je upravo zato važno da se svi pridržavaju epidemioloških pravila, a kao glavni problem naveo manjak kadra, prenosi agencija Hina.

U nekoliko poslednjih meseci u Austriju i druge države iz Slovenije je otišlo nekoliko stotina lekara i medicinskih sestara, rekao je Janša i naveo da njegova vlada sa socijalnim partnerima dogovara novi paket pomoći zdravstvu, ali predlaže i isključenje visokoobrazovnih stručnih kadrova u zdravstvu iz sistema javnih zarada, kako bi mogli biti adekvatno nagrađeni.

Broj hospitalizovanih zbog Covida-19 u Sloveniji je poslednjih sedmica u velikom porastu, pa je u coovid-bolnicama trenutno 70 pacijenata, a od toga ih je 14 na odeljenjima intenzivne nege.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!