SNIMAK RACIJA U MAKEDONIJI: Sprečen teror, pronađen eksploziv i zastave Islamske države (VIDEO)

Novosti online

01. 09. 2020. u 17:02

POLICIJA u Severnoj Makedoniji saopštila je danas da je uhapsila tri muškarca zbog sumnje da su planirali terorističke napade i zaplenila veliku količinu oružja tokom racija na pet lokacija na severu zemlje.

СНИМАК РАЦИЈА У МАКЕДОНИЈИ: Спречен терор, пронађен експлозив и заставе Исламске државе (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Youtube

Uhapšeni su B. A. (28) iz Kumanova koji ima prebivalište u Skoplju i V. A. (22) i E. LJ. (25) iz Kumanova.

Policija je navela da su oni ranije osuđivani za članstvo u ekstremističkoj grupi Islamskoj državi i odslužili zatvorske kazne po povratku sa Bliskog istoka.

Oni su uhapšeni pod sumnjom da su stvorili i učestvovali u zločinačkoj ćeliji, zasnovanoj na ideološkoj matrici terorističke organizacije Islamska država, sa namerom da izvrše teroristički akt na ciljevima na teritoriji Severne Makedonije, saopštila je policija.

Trojica osumnjičenih su optuženi za terorizam i formiranje terorističke organizacije.

Veruje se da je početkom prošle godine B. A. stvorio terorističku organizaciju u koju je priključio V.A. i E.LJ.  i još nekoliko drugih ljudi sa kojima je formirao „ćeliju“ zasnovanu na ideološkoj matrici poznate terorističke organizacije ISIS, sa namerom da izvrše teroristički akt nad ciljevima na teritoriji Republike Severne Makedonije.

Da bi postigli tu nameru, članovi grupe su obezbedili finansijska sredstva i nabavili veliku količinu oružja, municije i vojne opreme koju su sakrili i uskladištili u blizini lokalnog puta u selu Biljanovce ali i na lokacijama gde su osumnjičeni boravili.

Policija je zaplenila prsluke i kaiševe sa eksplozivom, pet automatskih pušaka, mitraljez, 18 okvira za automatsku pušku sa po 30 metaka, okvir sa 15 metaka, tri drvena kundaka, drveni kundak sa mehanizmom za pucanje, kao i tri ručna bacača granata sa natpisom RD 40 mm, pet ručnih bacača granata sa osiguračima.

U sanducima su, između ostalog, pronađene i maskrine kape i potkape, kao i maskirne rukavice i panciri, kao i zastava Islamske države.

Ukoliko budu osuđeni po oba osnova preti im do 15 godina zatvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Helikopter

01.09.2020. 22:32

@AlOkin - Tu se slažemo. I meni je odavno dosadilo da čitam o islamskim ekstremistima i njihovim planovima za terorističke napade kao što je i tebi dosadilo da čitaš komentare Srba. Opet ti ekstremisti!?!