SVAKI 10. ZAPOSLENI SAD JE STRANAC: Mladi Hrvati napuštaju masovno zemlju, pa ih Zagreb nadomešćuje sa čak 400.000 inostranih radnika

DOK su mladi Hrvati masovno odlazili na rad u Nemačku i Irsku, Hrvatska je postala obećana zemlja za Nepalce, Indijce, Filipince i mnoge radnike iz azijskih zemalja.

СВАКИ 10. ЗАПОСЛЕНИ САД ЈЕ СТРАНАЦ: Млади Хрвати напуштају масовно земљу, па их Загреб надомешћује са чак 400.000 иностраних радника

Foto J. Kerbler

Gotovo 160.000 njih dobilo je dozvolu za rad. Bez stranih radnika stalo bi građevinarstvo, dobrim delom i turizam.

Čak 600 agencija organizuje dolazak stranih radnika u Hrvatsku, a to je postao unosni biznis na kom mnogi zarađuju veliki novac. Priprema se i izmena zakona o strancima koji će omogućiti lakši dolazak, što će olakšati dobijanje i raznih dozvola, te skratiti vreme administrativne procedure. Računa se da agencije naplaćuju nekoliko hiljada evra za dolazak radnika, što uključuje kartu za put, sve dozvole. Ubuduće bi postupak bio jednostavniji i jeftiniji.

Procene ukazuju da će ubrzo Hrvatskoj biti potrebno čak 400.000 stranih radnika, a već sada svaki 10. zaposleni je stranac. Mnogi koriste Hrvatsku kao odskočnu dasku za zaposlenje u Nemačkoj, pa pošto im agencija nabavi dozvolu za rad odu direktno u neku zapadnoevropsku državu gde su plate mnogo više. Većina stranih radnika u Hrvatskoj zarađuje u proseku oko 1.000 evra.

Sve je, međutim, više i slučajeva mućki kod zapošljavanja stranaca, pa neke agencije traže i 10.000 dolara da srede papire ljudima iz Gaze, ili Avganistana. Osnivaju se i fantomske kompanije sa jednim zaposlenim koji preko noći traže 700 stranih radnika, a sve je kamuflaža za brzu zaradu.

No, guverner narodne banke Hrvatske Boris Vujčić kaže da je drastično pao broj radno sposobnih Hrvata, pa bez stranaca neće biti moguće dalje poslovanje za mnoge kompanije. Ali, upozorava, mnogo toga treba promeniti da se zaustavi mobing i kršenje radnih prava, ali i proces integracije stranaca. Velika je prepreka što stranci ne znaju hrvatski jezik i sva komunikacija na poslu se odvija na engleskom. Sa druge strane sezonski radnici u turizmu koji dolaze iz Srbe sve su zadovoljniji i sa zaradom i sa uslovima rada, jer ovog leta nije bilo mnogo primera kršenja prava sezonaca.

Deo stranaca koji rade za velike kompanije dobili su ovu godinu i dodatak za Božić koji iznosi od 200 do 400 evra. Božićnicu mogu očekivati i sezonski radnici koji stalno dolaze za vreme leta na Jadran.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!