PLAĆENI SVI RAČUNI, NEMA VIŠE BLOKADE: Eparhija zagrebačko-ljubljanska ne ide u stečaj

IAKO je Trgovački sud u Zagrebu za 19. decembar zakazao ročište na kojem se odlučivalo o stečaju nad eparhijom zagrebačko-ljubljanskom Srpske pravoslavne crkve, od toga neće biti ništa.

ПЛАЋЕНИ СВИ РАЧУНИ, НЕМА ВИШЕ БЛОКАДЕ: Епархија загребачко-љубљанска не иде у стечај

Foto J. Kerbler

Ročište je otkazano, stečaja nema, a Financijska agencija je obustavila blokadu računa i novca koji je na računu. Kako nezvanično saznajemo, Eparhija je podmirila dug zbog kojeg je pokrenut stečaj i sada nema više evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje.

O kakvom se dugu radilo i koji je iznos bio u pitanju u Eparhiji ne žele da govore, jer se očito u sadašnjim osetljivim okolnostima za SPC u Hrvatskoj ne želi dolivati ulje na vatru. Čini se da se radi o troškovima sudskog postupka nakon eksplozije zgrade koja je devedesetih godina stradala u Zagrebu, a u kojoj je bio muzej. Eparhija je tvrdila da je bila reč o terorizmu, ali to sud nije želeo da prihvati i nakon tog spora nastali su troškovi. U SPC u Zagrebu su smatrali da je nelogično da im bude uništena zgrada i da još moraju da plate troškove jer se ne prihvata kvalifikacija o terorizmu, kada je evidentno da je to bio teroristički akt.

O kakvom iznosu se radilo i kakav je „dug“ bio u pitanju u Eparhiji ne otkrivaju.

- Nećemo da komentarišemo u javnosti - stav je, a obustava postupka znači da mitropolit koji je nedavno stupio na dužnost, Kiril Bojović, ne treba da ide na sud.

Sutkinja Jadranka Mađeruh prvo je zatražila da joj se dostavi popis imovine, jer je u postupku za jednostavni stečajni postupak utvrđeno da u Puli Eparhija poseduje nekretninu. U pozivu na ročište bilo je naznačeno da će mitropolit biti kažnjen sa 1327.23 evra, ukoliko se ne odazove pozivu.

Inače, bio je to prvi sudski postupaku Hrvatskoj koji je predviđao stečaj nad jednom verskom zajednicom. Nakon što su mediji objavili zahtev Trgovačkog suda, niko nije komentarisao o čemu se konkretno radi, a kalkulisalo se da su dugovi možda nastali i zbog ulaganja u upravu mitropolije i škole u Zagrebu. Inače, Eparhija je u posedu više nekretnina po Hrvatskoj, od kojih neke i iznajmljuje, a navodno je imala probleme sa naplatom najamnine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)