STIŽU CRNI OBLACI, PRETE POPLAVE: Slovenci se spremaju za oluju - I Hrvatska na udaru novog nevremena

Novosti online

03. 08. 2023. u 12:57

SLOVENCI se pripremaju za najavljeno nevreme. Dok su proteklih dana svedočili snažnom vetru i gradu, sad im prete poplave i dugotrajne i silovite kiše. Nakon Slovenije, nevreme će pogoditi i Hrvatsku.

СТИЖУ ЦРНИ ОБЛАЦИ, ПРЕТЕ ПОПЛАВЕ: Словенци се спремају за олују - И Хрватска на удару новог невремена

Foto: Profimedia

 - Prema podacima Odeljenja za meteorološke prognoze Slovenačke agencije za životnu sredinu, u četvrtak će od sredine poslepodneva do subote ujutro lokalno biti mogući jači i dugotrajniji pljuskovi. Padavine će i u subotu biti dosta izražene, ali više neće biti olujne. U nedelju će ponovo biti pljuskova i nevremena, ali ne tako velikog intenziteta, a količina padavina takođe će biti manja - upozorava Centar za informisanje (Cors) Uprave za zaštitu i spasavanje Republike Slovenije.

 - U noći na petak bujični tokovi i manje reke u severnoj i središnjoj Sloveniji u početku će naglo porasti. Rast reka će se u petak tekom dana intenzivirati i proširiti na veći deo zemlje - predviđa se.

 U početku su verovatne bujične poplave i poplave manjih reka, u petak tokom dana i u noći na subotu poplave reka u Podravju, Pomurju, Posavju, u porječju Savinje i Krke, Kolpe i šire područje središnje Slovenije.

Očekuje se da će se poplave nastaviti, a ponegde i pojačati, i u subotu.

 - Za to će vreme područja s jačim pljuskovima biti poplavljena i poplavnim vodama u nekoliko delova zemlje - dalje javljaju.

Arso upozorava da su u razdobljima obilnijih padavina mogući poremećaji u saobraćaju i snabdevanju električnom energijom, pa tako i pitkom vodom. Nisu isključeni ni odroni.

Kad stiže nevreme u Hrvatsku?

DHMZ meteorolozi prognoziraju naoblačenje s kišom i pljuskovima s grmljavinom, već u noći i ujutro na severnom Jadranu i u gorju, zatim i u središnjim predelima, a do kraja dana proširiće se i na istok i jug zemlje.

Mestimično će pljuskovi biti jače izraženi i obilniji, a ponegde je moguće i grmljavinsko nevreme. Vetar u unutrašnjosti slab do umeren severoistočni i severni, uz izraženije pljuskove jak i olujan.

Na Jadranu umereno i jak jugo, na severnom delu po podne u okretanju na severozapadni i severni. Najniža temperatura vazduha od 17 do 21, na moru između 20 i 25°C. Najviša dnevna od 25 do 29, na istoku i u Dalmaciji od 29 do 33°C.

Za petak će biti upaljen meteoalarm za zagrebačku, karlovačku, gospićku i riječku regiju zbog olujnog nevremena i grmljavine. Ostatak države je u žutom. Prema DHMZ-u, stiže već u noćnim satima.

(Telegraf)

BONUS VIDEO:

LIJE U BEOGRADU: Počeo snažan pljusak u prestonici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)