MAĐARI NEĆE LAKO PUSTITI ŠVEDSKU U NATO Sijarto: Ponizili su naš narod, izjave njihovih političara nečasne i bez poštovanja

Novosti online

06. 06. 2023. u 10:10

MINISTAR spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto govorio je medijima u ovoj zemlji o tome da li ta zemlja planira da odobri ulazak Švedske u NATO u bliskoj budućnosti.

МАЂАРИ НЕЋЕ ЛАКО ПУСТИТИ ШВЕДСКУ У НАТО Сијарто: Понизили су наш народ, изјаве њихових политичара нечасне и без поштовања

FOTO: AP/Tanjug

Sijarto je razgovarao i sa novim ministrom spoljnih poslova Turske Hakanom Fidanom, a jedna od tema razgovora bilo je članstvo Švedske u NATO, s obzirom na to da su Mađarska i Turska poslednje zemlje koje nisu ratifikovale članstvo ove zemlje u vojno-političkom savezu.

Nakon sastanka, Sijarto je govorio o detaljima razgovora, a posebno se osvrnuo na temu ulaska Švedske u NATO.

- Bilo bi lepo da smo to do sada mogli da uradimo. To bi značilo da poslednjih godina švedski političari ne bi davali izjave bez poštovanja i svakakve neosnovane optužbe na račun Mađarske - rekao je Sijarto.

On je rekao i da su švedski političari na ponižavajući način govorili o mađarskom narodu.

- Dovođenje u pitanje kvaliteta mađarske demokratije znači i dovođenje u pitanje zrelosti mađarskog naroda i da li on može sam da odlučuje o svojoj budućosti - rekao je mađarski šef diplomatije.

Ističe i da su izjave švedskih političara prema Mađarskoj nečasne.

- Da nije bilo ovih nepoštenih izjava švedskih političara, parlament bi lakše doneo odluku o glasanju. Zato će poslanici razmotriti kada će se na dnevnom redu naći glasanje o ratifikaciji članstva Švedske u NATO-u, ali će se glasati o ratifikaciji članstva Švedske - zaključio je Sijarto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

NEOBIČAN PODUHVAT BOGATAŠICE: Ostrvo na koje ne sme da kroči nijedan muškarac