PARANOIČNE TVRDNJE HRVATSKIH OBAVEŠTAJACA: Šta piše u izveštaju SOA o Srbiji

NAJVEĆU pretnju bezbednosti Hrvatske predstavljaju desničarske paravojne jedinice, ruski špijuni, a pomno se prate događaji u Srbiji

ПАРАНОИЧНЕ ТВРДЊЕ ХРВАТСКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА: Шта пише у извештају СОА о Србији

Foto: Vikipedija

Piše ovo u godišnjem izveštaju Sigurnosno-obaveštajne agencije (SOA) Hrvatske u kom se tvrdi da je razlog proterivanja 18 ruskih diplomata iz ambasade u Zagrebu i šest članova administrativno-tehničkog osoblja bio što se "većina njih bavila ilegalnim obaveštajnim radom".

Ruske obaveštajne službe optužuju se da stoje iza većine državno sponzorisanih kibernetičkih napada na hrvatske institucije prošle godine kojih je bilo 19. Istovremeno, samo tri rečenice su posvećene padu drona na Zagreb, koji je mogao da odnese brojne žrtve i konstatuje se da istraga još traje.

Hrvatski obaveštajci tvrde da "ruska agresivna politika" doprinosi stagniranju bezbednosne situacije na Zapadnom Balkanu, a da je Srbija dopustila osnivanje medijskih platformi koje izravno finansira i nadzire Rusija. Skreće se pažnja i na stanje u Crnoj Gori, dok džihadistički terorizam za SOA i dalje predstavlja značajnu pretnju evropskoj i hrvatskoj bezbednosti.

Ukazuje se da mediji na području BiH i Srbije plasiraju zlonamerne teze o Hrvatskoj i SOA, a "antihrvatske, antizapadne i proruske narative plasiraju i ruski portali koji deluju na srpskom jeziku, RT "Balkan" i "Sputnjik Srbija". Oni su usmereni izjednačavanju hrvatske politike sa onom ustaškog režima". Spominje i sličnost "ruskog sveta" i "srpskog sveta", a za inicijativu "Otvoreni Balkan" kaže se da izaziva oprez zemalja regiona. Posebna pretnja je od međusobnih obračuna srpsko-crnogorskih organizovanih kriminalnih grupa.

"Velikosrbi"

"VELIKOSRPSKI ekstremizam", kako ga nazivaju hrvatski obaveštajci, nije za Hrvatsku posebna pretnja, jer ima mali broj simpatizera. Konstatuje se i da nisu povezani sa "ekstremističkim velikosrpskim i četničkim organizacijama u Srbiji".

Desni ekstremizam u Hrvatskoj najveća je bezbednosna pretnja, a ekstremisti su nameravali da osnuju naoružane paravojne jedinice. "Pandemiju kovida 19 pojedinci i dalje koriste za širenje ekstremističkih teorija zavere, čiji pobornici postaju podložni i drugim radikalnim idejama. Pri tome najveći rizik za (samo)radikalizaciju predstavljaju psihički nestabilne osobe, posebno prijemčive za teorije zavere", tvrde hrvatski obaveštajci.

Konstatuje da su ti ekstremisti hteli da sprovode vojnu obuku i nabavljaju naoružanje sa ciljem rušenja poretka u Hrvatskoj, ali da je reč o malom broju ljudi bez mobilizacionog potencijala. "U slučaju osoba sa psihičkim poremećajima to predstavlja bezbednosni rizik", dodaje se. Kada je reč o organizovanom kriminalu na jugoistoku Evrope, za hrvatske obaveštajce prednjače srpsko-crnogorske kriminalne grupe koje se bave krijumčarenjem droge. Hrvatski kriminalci imaju dobru saradnju sa njima i pomažu im u skrivanju u Hrvatskoj. Navodi se i da je nekoliko hrvatskih državljana u redovima ID u Siriji, a tamo je verovatno i Zagrepčanka Dora Bilić. Ona se terorističkoj organizaciji pridružila pre 12 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije