KAMEN PAO ŽENI NA GLAVU U PEĆINI: Velika akcija spasavanja u Sloveniji, sutra nastavak (FOTO)

Novosti online

16. 04. 2023. u 22:26

U VRANjEDOLSKOJ pećini kod Cerknice u Sloveniji već gotovo 24 sata traje spasavanje 33-godišnjakinje kojoj je prilikom istraživanja kamen pao na glavu i razbio joj kacigu.

КАМЕН ПАО ЖЕНИ НА ГЛАВУ У ПЕЋИНИ: Велика акција спасавања у Словенији, сутра наставак (ФОТО)

Foto: Unsplash

Odmah nakon toga se srušila i ostala bez svesti. Kolege su je sklonile na sigurno i zbrinuli je. Nakon dolaska lekarske ekipe utvrđeno je da ima teške povrede glave, ali je bila pri svesti i reaktivna, javlja 24 ur.

Sutra nastavak akcije

Kako je za Televiziju Slovenija izjavila Barbara Renčof, rudari su polako i pažljivo počeli da rudare juče, a nastavili su i danas. Završili su posao pre nekoliko sati, misleći da su toliko proširili uzak prostor u pećini dovoljno da spasilačke ekipe bezbedno odnesu žrtvu na nosilima. Ispostavilo se da je tunel na dva mesta i dalje preuzak da bi se provukla nosila, pa će biti potrebno novo miniranje, što znači da danas neće moći da izvuku žrtvu.

Na terenu je trenutno 26 spasilaca i lekarska ekipa. Prvi spasioci su se sinoć pre 22 sata spustili do unesrećene na dubini od oko 100 metara. Ujutro ih je zamenio drugi tim. Ukupno je na terenu bilo oko 100 ljudi, od speleologa do vatrogasaca, policije i pripadnika civilne zaštite. Na terenu je još 26 spasioca i medicinska ekipa.

Komandant Civilne zaštite za Notranjsku, Sandi Curk, rekao je da su spasioci na terenu podeljeni u četiri grupe.

- Čekamo dozvolu lekara za dizanje, a kada krenemo u taj proces, može trajati nekoliko sati. Ne isključujemo mogućnost između pet i osam sati. To je vrlo komplikovan potez, jer je pećina uska - rekao je Curk.

Takođe je objasnio da je stanje unesrećene stabilno.

- To znači da postoji mogućnost da je spasilački timovi iznesu na površinu, što će naravno biti velika stvar - rekao je.

Vođa intervencije Luka Zalokar pojasnio je kako je miniranje, kojim su proširili ulaz upećinu, trajalo dosta vremena, pri čemu su morali biti vrlo precizni kako ne bi ugrozili ekipu. Kad su uski prolazi prošireni, počele su pripreme terena za dizanje unesrećene.

Najveći uspeh speleologa u Evropi

Curk je spasavanje opisao kao jedan od najvećih uspeha speleologije u Evropi.

- Valja naglasiti da je reč o jednom od najvećih uspeha speleologije, ne u Sloveniji, nego u Evropi. U tako kratkom vremenu speleološka služba spasavanja izvela je samostalan podvig otvaranja tunela miniranjem i klesanjem zidova, što će omogućiti nastavak evakuacije - rekao je.

Iako se godišnje u Sloveniji dogode u proseku dve teške speleološke nesreće, tako zahtevnih i dugotrajnih spasavanja nije bilo u poslednjih 20 godina, prenosi Indeks.

BONUS VIDEO: SNIMCI POSLE EKSPLOZIJE: Kafić u Sankt Peterburgu u kojem je nastradao ratni izveštač i 30 osoba

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!