NAPADNUT MAKEDONSKI SVEŠTENIK: Grupa mladih Grka preprečila put, pa opkolila njegovo vozilo

Novosti online

07. 03. 2023. u 09:16

GRUPA mladih Grka napala je makedonskog arhimandrita Nikodima Carknijasa, tvrdi Ujedinjena makedonska dijaspora (UMD), koja od vlasti u Atini zahteva prekid zastrašivanja makedonske manjine u Grčkoj.

НАПАДНУТ МАКЕДОНСКИ СВЕШТЕНИК: Група младих Грка препречила пут, па опколила његово возило

Foto: Jutjub/MKD.mk

- Dok se vozio kući, put arhimandrita Carknija namerno su blokirala dva vozila, sprečavajući ga da nastavi da vozi. Nakon što je ljubazno zamolio grupu da pomere vozila koja su mu blokirala put, počeli su verbalno da ga vređaju. Zatim su pojačali napad tako što su mu oštetili i razbili staklo na automobilu i pokušali da uđu u automobil kako bi ga fizički povredili. Na sreću, arhimandrit Carknijas je uspeo da izbegne napade i ode sa mesta napada - kažu u UMD.

Incident je odmah prijavio lokalnoj policiji i podneo prijave protiv počinilaca.

- Očigledno, nije reč o nasumičnom napadu, već o planiranom i namernom zastrašivanju starijeg čoveka - tvrdi UMD.

Pozvali su Vladu Grčke, Evropsku uniju i sve relevantne međunarodne organizacije za ljudska prava da istraže i prekinu zastrašivanje makedonskih manjina u Grčkoj.

Pored toga traže od makedonske vlade da osudi napad i uspostavi politiku nulte tolerancije prema maltretiranju makedonskih manjina i njihovih osnovnih ljudskih prava u susednim zemljama i u svetu.

- UMD sa poštovanjem apeluje na Vladu Grčke, strane delegacije u Grčkoj, Helsinški komitet u Grčkoj i Evropski sud za ljudska prava, da stanu na kraj ovim neopravdanim napadima na manjinske grupe u Grčkoj. Tražimo od grčkih vlasti da osude članove grupe koja je izvršila napad i daju primer procesuiranjem počinilaca u punoj meri zakona - poručuju iz ove organizacije.

(Politika)

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA - Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)