HRVATE EVRO RAZOČARAO: Haos sa cenama doneo susedima više problema nego prednosti

J. KEBLER

17. 01. 2023. u 07:39

HAOS sa cenama doneo je Hrvatima više problema nego prednosti posle uvođenja evra, iako su se na evropski novac brzo navikli.

ХРВАТЕ ЕВРО РАЗОЧАРАО: Хаос са ценама донео суседима више проблема него предности

Supermarket u Hrvatskoj, Foto Profimedia

Poskupelo je gotovo sve, od kafe u kafićima, hrane, prevoza, do šišanja i auto-mehaničara. Iako je vlada zapretila velikim trgovinskim lancima da vrate cene na nivo pre uvođenja evra to se nije dogodilo, a prodavci nisu sankcionisani.

Očito neće biti ništa ni sa kažnjavanjem onih koji su potpuno neopravdano zaokružili cene u evrima, pravdajući se da su gorivo i energija poskupeli. To nije tačno, jer većina trgovaca dobija od vlade povlašćenu cenu za gas i struju.

Analitičari kažu da je uvođenje evropskog novca donelo Hrvatima saznanje koliko su siromašni, posebno penzionerima, ali i zaposlenima koji zarađuju daleko ispod evropskog proseka. Cene su danas u Hrvatskoj više nego u susednim državama.

Drastično su porasle i rate kredita i uslovi za njihovo odobravanje. Cene kvadrata su poslednjih meseci odletele u nebo, pa malo ko može i da zatraži stambeni kredit.

Pravi problemi doći će tek za mesec-dva, kada će prestati da važi vladino zamrzavanje cene gasa i struje i kada se očekuje novi talas poskupljenja.

No, kuna je zvanično otišla u penziju i sada je moguće plaćati samo u evrima. Kune se mogu zameniti, ali uz naknadu, do kraja godine. Bankomati imaju evre, ali samo 10 i 20 evra, dok većina trgovaca ne prima novčanice od 200 evra, jer se boje falsifikata. Lažni novac već se pojavio, ali je policija ušla u trag falsifikatorima i zaplenila lažne novčanice.

MILANOVIĆ: JESAM ROB AMERIKE?

HRVATSKI predsednik Zoran Milanović je izjavio da "SAD i NATO učestvuju u posredničkom ratu protiv Rusije na teritoriji Ukrajine" i da "ne vidi smisao uvođenja sankcija" Rusiji, jer su "apsurdne i njima ne možemo postići ništa". "Idu iz jednog rata u drugi. Kako bih ja trebalo da se osećam, kao rob Amerike?", upitao je Milanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!