BOŠNJACI JOŠ ŽIVE PO RATNOJ MATRICI: Napadi na Srbe pokazali - Sarajevo daleko od multietničnosti koju propagira

S. MIŠLjENOVIĆ / M. REGOJE

17. 01. 2023. u 10:00

NOVA 2023. godina je za Srbe u Sarajevu počela nizom provokacija, ali i napada, koji, nažalost, pokazuju da od suživota u ovom gradu, koji političari stalno pominju, praktično nema ništa.

БОШЊАЦИ ЈОШ ЖИВЕ ПО РАТНОЈ МАТРИЦИ: Напади на Србе показали - Сарајево далеко од мултиетничности коју пропагира

Izbušene gume na vozilu iz Srbije, Foto Privatna arhiva

Najpre su, 4. janura u gradu na Miljacki, izbušene gume na tri vozila sa registarskim tablicama iz Srbije i to samo sedam dana nakon što je isto učinjeno na dva automobila novosadskih registarskih oznaka. Potom je nastala sveopšta histerija zbog proslave 9. januara u Istočnom Sarajevu, i ponovo oskrnavljena spomen-ploča generalu ratku Mladiću, na Vracama u Istočnom Sarajevu. Sve je kulminiralo 14. januara, kada su na dečjem turniru na Ilidži napadnuti roditelji srpske dece iz Beograda, a jedan od njih izboden nožem.

Ovaj napad u Sarajevu je okarakterisan, između ostalog, kao napad na "goste hotela", "grupu iz Beograda", učesnike fudbalskog turnira. Ni u jednom saopštenju zvaničnika iz Sarajeva nije navedeno da se radi o Srbima i srpskoj deci koja su bila meta napadača - isključivo Bošnjaka!

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, za "Novosti", kaže:

- Ovo je ko zna koja po redu uvreda koju nam, poslednjih meseci, šalju stanovnici Sarajeva inspirisani da li vlastitim razmišljanjem ili uticajem političkog Sarajeva. Pitanje je da li je to istinska poruka koju nam šalje multietničko Sarajevo, i je li to poruka suživota i zajedništva u BiH, ili je ovo poruka realnosti koju živi BiH, a koja se zove ogromna mržnja prema Srbima. Sva histerija oko Dana Republike, sva histerija koja poslednjih godina prati političko Sarajevo, dovodi do toga da se među radikalnim grupama stvara negativna atmosfera.

Ljubiša Ćosić, Foto M. Regoje

Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović ocenio je da serija napada na državljane Srbije dokazuje da je Sarajevo neprijateljski nastrojeno prema Srbima i da to nije multietnički grad.

- Sarajevo ne baštini nikakve tekovine zajedničkog života, nego je grad u kojem je islamski radikalizam dostigao vrhunac - rekao je Radanović.

On smatra da je takvih slučajeva bilo više, ali da nisu prijavljeni, te da u Sarajevu smeta sve što aludira na Srbe i Srbiju.

- Vreme je da Srbi shvate da je Sarajevo neprijateljski grad u kojem nisu dobrodošli. Od Sarajeva ne mogu dobiti ništa dobro. Institucije i Srpske i Srbije, koje se bave organizacijom putovanja svojih građana, treba da im sugerišu da Sarajevo nije bezbedno za putovanje i da što manje putuju u taj grad - zaključio je Radanović.

OD 157.000 DO SVEGA 3.000

GRADONAČELNIK Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić kazao je i da je dodao da svaki dan tu i na Jahorini borave i Bošnjaci iz Sarajeva, ali da se nikada ništa slično nije desilo. Osim toga, podsetio je:

- Političko Sarajevo ne prestaje da se bavi Srbima, kojih je u tom gradu bilo više od 157. 000, a sada ih je samo 2.000 do 3.000.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave