SLAVIO UZ ĆEVAPČIĆE: Šesti mandat gradonačelnika LJubljane

J. Kebler, od stalnog dopisnika Ljubljana

22. 11. 2022. u 07:53

Zoran Janković šesti je put, glatko, u prvom krugu, izabran za gradonačelnika Ljubljane.

СЛАВИО УЗ ЋЕВАПЧИЋЕ: Шести мандат градоначелника Љубљане

Foto D. Milovanović

Više od 63 odsto Ljubljančana dalo mu je poverenje na trećim izborima u Sloveniji ove godine, posle parlamentarnih i predsedničkih.

Slavlje u izbornom štabu gradonačelnika bilo je u znaku pesme posvećene Ljubljani, uz ćevapčiće, kobasice i kuvano vino. U centru grada sve je izgledalo kao da se dočekuje Nova godina, a građani su čestitali Jankoviću. Mnogi su isticali kako je od skromnog slovenačkog grada napravio pravu evropsku prestonicu.

Jankoviću će ipak biti teže u šestom mandatu jer njegova lista nije dobila većinu u gradu, pa će morati u koaliciju, najverovatnije sa Pokretom sloboda, strankom novog premijera Roberta Goloba, čija popularnost stalno raste. Do sada je Janković u gradu realizovao 2.400 projekata i mnogi ocenjuju da je kao gradonačelnik uradio "evropsko čudo". U više je navrata rekao da građane Ljubljane ne interesuje što je on levičar i ateista, već razvoj grada.

Kaže, svakome se javi na mobilni, jednom mesečno prima građane i do sada je tako razgovarao sa 30.000 Ljubljančana. Svakom u lice kaže ako nešto ne može da uradi.

Ponosan je, kaže, na odlikovanje koje je dobio od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a u svojoj kancelariji drži fotografije na kojima je sa kraljicom Elizabetom, Angelom Merkel i bivšim slovenačkim predsednikom Milanom Kučanom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)