ODBIJEN PREDLOG HRVATA: Titova ulica ostaje u Mostaru

Tanjug

31. 08. 2022. u 16:00

TITOVA ulica ostaje u Mostaru, jer predlog Hrvatske republikanske stranke nije dobio potrebnu većinu na današnjoj sednici Gradskog veća.

ОДБИЈЕН ПРЕДЛОГ ХРВАТА: Титова улица остаје у Мостару

Foto D. Curać

Fena javlja da se o ovoj tački dnevnog reda na Gradskom veću vodila žustra rasprava, a obrazloženja za ukidanje imena ulice da je odbornik HRS Silvio Bubalo.

On je, između ostalog, rekako da budući da najduža ulica u gradu nosi ime po čoveku koji je bio lider u totalitarnom i nedemokratskom komunističkom režimu, HRS smatra da to vređa osećaje građana i turista koji poseđuju Mostar.

Za odbornike SDA ovaj predlog HRS-a je "predizborni akt", a Haris Nazdraić je rekao da za mišljenje treba pitati stanovnike te ulice koji, po njegovim rečima, ne žele promenu naziva.

Arman Zalihić (SDP BiH) je naveo par primera zašto on i njegova stranka smatraju da Tito zaslužuje ulicu koja će nositi njegovo ime i kao prvi je naveo da je Tito uveo narode ovoga područja na pobedničku stranu u Drugom svetskom ratu. Drugi razlog je, kazao je, da je Mostar za vreme Tita doživeo najveći rast i uspeh.

- Tito je udario i temelje ove države - rekao je Zalihić.

Kažimir Miličević (HDZ BiH) je rekao da je svaki totalitarni sistem zločinački i da ne treba tražiti izuzetke, te da je ključno želi li se otklon od totalitarnog sistema kao što je bio komunizam.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić, koji nije prisustvovao većem delu sednice, upitao je odbornike da li ih je sramota i kakvu poruku šalju građanima.

- Uhvatili ste se teme i uporno se svađate. Ja ću napustiti sednicu, razmislite o svemu šta radite. Kampanja još nije počela i zamolio bih vas da se smirite. Vi kao odbornici ste odgovorni da napravite bolje okruženje ljudima koji ovde žive - rekao je Kordić.

BONUS VIDEO - "NOVOSTI" SA SRBIMA NA SEVERU KIM: "Kako nam Bog da, tako će nam biti - mi odavde nemamo kud "

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!