NACISTIČKO LUDILO HRVATSKOG MINISTRA: Grlić Radman traži da Austrija vrati ustaški grb u Blajburgu

Novosti online

27. 07. 2022. u 22:13

HRVATSKI ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman tokom posete Beču apelovao je na austrijsku izvršnu vlast da pomogne u nastojanjima za vraćanje ustaškog grba (sa prvim belim poljem) u Blajburgu.

НАЦИСТИЧКО ЛУДИЛО ХРВАТСКОГ МИНИСТРА: Грлић Радман тражи да Аустрија врати усташки грб у Блајбургу

Foto: Iakovos Hatzistavrou / Pool via AP/Depositphotos

- Mi znamo da je to pitanje savezne zemlje i lokalnih vlasti, ali sam svejedno ipak apelovao na izvršnu vlast da pomogne u nastojanjima kako bi se taj grb vratio, tako da se pojasni da je to istorijski grb i da ga ne treba dovoditi u vezu s režimom za vreme Drugog svetskog rata - rekao je Grlić Radman.

Međutim, Grlić Radman je prećutao da je u Blajburgu, na mestu gde se Hrvati i danas klanjaju likvidiranim ustašama, nalazio ustaški grb sa prvim belim poljem.

Vlasti austrijske savezne pokrajine Koruške sklonile su ove godine ustaški grb sa spomenika u Blajburgu. Grb je bio postavljen na tabli na kojoj na hrvatskom i nemačkom jeziku piše ”u čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci”.

Tabla je inače u vlasništvu Počasnog blajburškog voda, koji je i vlasnik zemljišta gde se svake godine održavala komemoracija, koju su Austrijanci nazivali i najvećim fašističkim skupom u Evropi.

- Trebalo nam je 75 godina da uvidimo da je to bio jedan pametan čovek. On je hteo da uvede red - izjavio je 2017. godine jedan Hrvat u Blajburgu o lideru nacističke Nemačke Adolfu Hitleru.

Vučiću ne daju u Jasenovac i tvrde da nisu ustaška vlada

Podsećamo, u Hrvatskoj je na sceni brutalna revizija istorije. Tako je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dva puta službeno, a jednom privatno zabranjeno da poseti logor Jasenovac (najveće srpsko stratište) i tamo položi cvet, a u Hrvatskoj je i promovisana knjiga po kojoj su "Hrvati bili žrtve genocida u NDH".

- Hrvatska je uključiva, tolerantna. Danas sam prvi put video u srpskim medijima da smo mi ustaška vlada - žalio se nedavno premijer Hrvatske Andrej Plenković, a samo nekoliko dana kasnije njegov šef diplomatije traži da se u Blajburgu vrati ustaški grb na spomenim ubijenim hrvatskim klero-fašistima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije