U KRIZI OBEZBEĐENJE HRANE I STRUJE: Poruke sa skupa međuvladinih grupa i privrednih komora članica inicijative "Otvoreni Balkan" u Tirani

Novosti online

26. 07. 2022. u 16:51

SEVERNA Makedonija, Albanija i Srbija zajedno obezbeđuju hranu i struju za svoje građane uoči "krizne zime", preneto je u saopštenju Vlade u Skoplju, kao deo poruka intenzivnog programa drugog dana rada međuvladinih grupa i privrednih komora zemalja članica inicijative "Otvoreni Balkan" u Tirani.

У КРИЗИ ОБЕЗБЕЂЕЊЕ ХРАНЕ И СТРУЈЕ: Поруке са скупа међувладиних група и привредних комора чланица иницијативе Отворени Балкан у Тирани

Foto Tanjug

U nastavku rada na skupu u Tirani, kako je precizirano, u žiži je upravljanje i rešavanje problema brzom reakcijom prilikom katastrofa i nesreća u nedostatku hrane i u energetskoj krizi.

- U uslovima svetske ekonomske i energetske krize, regionalno povezivanje u cilju veće energetske stabilnosti je najveći fokus Vlade Severne Makedonije, a isti cilj delimo i sa našim partnerima i prijateljima iz regiona. Naš zajednički prioritet je regionalno energetsko povezivanje, povećanje energetskih kapaciteta kao i bezbedno i stabilno snabdevanje energentima koji su dosptupni za naše građane, ističe se u vladinom saopštenju.

Tri države su se složile da obezbeđenje hrane u uslovima svetske krize predstavlja izazov i prioritet, kako se dodaje, "zbog čega Severna Makedonija, Srbija i Albanija stvaraju mehanizme za međusebno pomaganje".

U organizaciji ministarke poljoprivrede Albanije Fride Krifca, u Tirani je pripremljen susret predstavnika tri zemlje sa albanskim otkupljivačima i distributerima u cilju razmatranja novih mogućnosti za uvoz i izvoz šećera, jestivog ulja, brašna i soli u regionu po uslovima povoljnim za makedonsku, srpsku i albansku ekonomiju.

Vicepremijer Vlade Severne Makedonije zadužen za ekonomska pitanja Fatmir Bitići u Tirani je istakao da je cilj "Otvorenog Balkana", da nas sve zajedno vodi u razvoj, integracije, konkurentnost nasuprot međusebnoj konkurenciji, slobodi kretanja slobodama Evropske Unije, olakšanju procedura, solidarnosti i pruženoj ruci.

- Verujem da je "Otvoreni Balkan" više od ideje i više od inicijative i ima pun kapacitet da odgovori potrebama i da pruži operativna rešenja. Ovaa ideja sve nas spaja u jasnoj, otvorenoj, iskrenoj i građanskoj nameri - rekao je. - Iako svaka nacionalna ekonomija ima svoje adekvatne odgovore na izazove sa kojima se suočavamo, kao primer od prethodne nedelje kada je Severna Makedonija uvela zabranu za izvoz pšenice - ali, ukoliko operativni plan koji radimo sa kolegama iz Albanije i Srbije pokaže da možemo i treba da pomognemo količinama pšenice za naše saveznike iz Otvorenog Balkana, naći ćemo način da to učinimo, kao i mogući način za zajednički nastup na globalnom tržištu kao veći region ili kao cela Unija sa zemljama kandidatkinjama, obećao je Bitići.

Planski protiv požara

- Svakog leta uspešno ili na žalost s manje uspeha suočavamo se s letnjim požarima. Uradićemo planove i formirati operativne grupe da odgovorimo jedni drugima - hitno,kada je nekoj od naših država potrebna pomoć. No, siguran sam da ćemo definisati i mogućnosti za pomoć ostalim zemljama iz regiona. Spremni smo da pomognemo svakome, potreba pomoći nema granica, ocenio je vicepremijer Vlade Severne Makedonije Fatmir Bitići.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna